Американският президент Джо Байдън навършва днес 80 години, посочва Ройтерс.

Той е първият

президент в историята на САЩ на такава възраст. Байдън се готви да отпразнува рождения си ден с брънч, приготвен от съпругата му Джил.сватбата годеникът и Питър Нийл. Те се врекоха във вечна вярност на кратка церемония вчера. Това бе 19-ата сватба в историята на Белия дом.

Президентските избори през 2024 г.

може да се окажат безпрецедентни за Съединените щати, където на почит е младостта, но и където милиони американци, включително президенти, продължават да работят дълго след като са навършили 65 години - възрастта, на която хората обикновено се пенсионират, отбелязва Ройтерс.Роналд Рейгън бе на 77 години, когато напусна Белия дом през януари 1989 г. Джо Байдън би бил на 86 в края на своя евентуален втори четиригодишен мандат. Ако основният му потенциален опонент, републиканецът Доналд Тръмп, спечели следващите президентски избори, той ще е на 82 години в края на мандата си.Населението на САЩ е застаряващо и работи до по-късна възраст. Очаква се броят на американците, навършили 65 години, да се удвои през следващите четири десетилетия - от 52 милиона през 2018 г. до 95 милиона през 2060 г.През 2026 г. над една четвърт от американските мъже над 65 години според прогнози все още ще работят.Все пак някои американци имат притеснения заради напредналата възраст на двамата предполагаеми кандидати на изборите през 2024 г., отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

71 % от демократите

смятат, че Байдън  е "с бистър ум и може да се справя с предизвикателства", то 46 % казват, че за него може да се окаже непосилно да се кандидатира за президент през 2024 г., показва проучване, проведено от института Ипсос за агенцията миналата седмица. 26 % от републиканците смятат, че възрастта на Тръмп би му попречила да участва в изборите.