САЩ превеждат допълнителни 1,2 млрд. долара на Украйна, която се бори да се противопостави на руското нахлуване, заяви американският финансов министър Джанет Йелън, която направи неочаквано посещение в Киев.

Финансовата министърка на САЩ идва в Украйна седмица след изненадващото посещение на президента Джо Байдън. Тя се срещна с президента Володимир Зеленски и обяви прехвърлянето на "допълнителна сума от над 1,2 млрд. долара" на украинското правителство.

Това ще бъде първият транш от около 10 млрд. долара, които САЩ ще предоставят през следващите месеци, заяви тя в речта си в Киев.

"Нашата икономическа подкрепа помага за поддържането на работата на украинското правителство и доставчиците на критично важни услуги при извънредни обстоятелства", включително чрез заплащане на държавни служители, пожарникари и учители", каза тя.

Съединените щати, които са основният финансов и военен поддръжник на Украйна, са предоставили на Киев през изминалата година помощ в размер на близо 50 млрд. долара. След срещата си с Йелън Зеленски благодари на Вашингтон за "мощната подкрепа, която ни оказва още от първите дни на тази война не само с оръжие, но и на финансовия фронт".

От години Украйна страда от ендемични подкупи и съюзниците настояват за напредък, за да могат да продължат да изпращат оръжия и финансова помощ.

В речта си Йелън подчерта значението на доброто управление, като заяви, че "прозрачността и отчетността ще станат още по-важни, когато Украйна възстанови инфраструктурата си и се възстанови от последиците на войната".

Йелън заяви, че Вашингтон ще настоява и за "повече действия" от страна на съюзници като Международния валутен фонд, чийто управляващ директор Кристалина Георгиева посети Киев миналата седмица.

"Очакваме МВФ да се придвижи бързо към създаването на амбициозна и напълно финансирана програма", каза Йелън.

Тя също така заяви, че през тази година Вашингтон ще се съсредоточи върху прекъсването на опитите на Русия да заобиколи западните санкции.

"Ще подобрим координацията с нашите съюзници", каза Йелън. "Съединените щати няма да се поколебаят да използват нашите органи, за да разрушат структури, които помагат на Кремъл да избягва нашите санкции."

Съюзниците на Украйна се стремят да използват санкциите, за да пресекат възможността на Русия да придобива оръжия или да ги произвежда с помощта на вносни компоненти.