Експлозивно растяща популация от трудни за изкореняване диви "суперпрасета" в Канада заплашва да се разпростре на юг от границата, а северните американски щати като Минесота, Северна Дакота и Монтана предприемат стъпки да спрат инвазията, съобщава "Ей Би Си 7".

В Канада дивите прасета, скитащи в Албърта, Саскачеван и Манитоба, представляват нова заплаха. Те често са кръстоски, които съчетават уменията за оцеляване на дивата евразийска свиня с размера и високата плодовитост на домашните свине, за да създадат "суперпрасе“, което се разпространява безконтролно.

Райън Брук, професор в университета в Саскачеван и един от водещите специалисти в Канада по проблема, нарича дивите свине "най-инвазивното животно на планетата" и "екологична влакова катастрофа". Свинете не са местни животни за Северна Америка. Въпреки че са обикаляли части от континента от векове, проблемът на Канада датира едва от 80-те години на миналия век, когато насърчи фермерите да отглеждат диви свине, каза Брук. Пазарът се срина след пика си през 2001 г. и някои разочаровани фермери просто отрязаха оградите си, освобождавайки животните.

Оказа се, че прасетата много добре оцеляват през канадските зими. Умни, адаптивни и космати, те ядат всичко, включително култури и диви животни. Те разравят земята, когато търсят буболечки и култури. Те могат да разпространяват опустошителни болести във фермите за свине, като африканска чума по свинете, и бързо се размножават. Една свиня майка може да има шест прасенца в котило и да отгледа две котила за една година.

Това означава, че 65% или повече от популацията на диви свине може да бъде убивана всяка година и тя все още ще нараства, каза Брук. Според него ловът само влошава проблема. Процентът на успех за ловците е само около 2% до 3% и няколко щата са забранили лова, защото прави прасетата по-предпазливи и ориентирани към нощен живот, следователно по-трудни за проследяване и изкореняване.

Дивите прасета вече причиняват около 2,5 милиарда долара щети на реколтата в САЩ всяка година, най-вече в южните щати като Тексас. Те могат и да бъдат агресивни към хората. Жена в Тексас беше убита от диви прасета през 2019 г. Унищожаването на дивите прасета вече не е възможно в Манитоба и Саскачеван, каза Брук. Но ситуацията не е безнадеждна навсякъде и няколко щата на САЩ ги елиминираха. Ключът, каза той, е наличието на система за откриване, която ги намира рано и след това реагира бързо.