Ако не бях министър на спорта, щяха да се присъединя към протеста.

Това разкри пред bTV министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който говори преди европейската квалификация между България и Унгария тази вечер от 19:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“ при закрити врата.

„Вчера стана ясно, че от СДВР никога не са казвали, че мачът не може да се проведе с публика. Никога не са отказали да охраняват мача. Трябва да видим и другата страна - това криене зад решението на УЕФА дали е провокирано от БФС с предварителна кореспонденция с тях“, започна Илиев и продължи:

„Ще гледам мача, но няма да съм на стадиона. От морална гледна точка не е окей аз да се изтипосам вътре, а феновете да не са. Ако някой протестира срещу нещо, най-вероятно има право да протестира. Ако днес затваряме вратите, на следващия мач какво ще направим? Хората ще спрат да протестират ли?

Аз се съмнявам. Най-голяма е моралната щета върху хората. Трибуните са строени, за да бъдат пълни, а не да ги държим празни. Когато хората ясно казват своето желание, няма нищо лошо човек да отстъпи мястото си и да даде шанс на някой, който може би ще се справи по-добре. Смятам, че така е редно“.

Илиев коментира и възможността ММС да отнеме лиценза на БФС. „Има много ясни правила, при които Министерството на младежта и спорта може да отнеме лиценза на една федерация. В историята има такива намеси на други министри в други спортове. Всеки опит на държавата да се меси в спортна федерация не е завършвал добре. Ако ние вземем лиценза на БФС, до какво би довело това? Аз нямам право да искам оставката на който и да е президент на федерация“.

„Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска, да си тръгнеш. Те са там заради хората. Смисълът на тяхното съществуване е да има футбол, добър футбол, който да радва хората. Изключват клубове и затварят стадиони... Като гражданин имам много силно изразена позиция по този въпрос. Ако не бях министър на спорта, щях да се присъединя към протеста“, каза още бившият автомобилен състезател.