Ако опитвате да свалите килограми, вероятно вече сте заменили захарните напитки като содата и плодовия сок с вода. Но учените започват да придобиват по-добра представа за ролята на водата за свалянето на килограми и стигат до интересни наблюдения за начина, по който тя премахва усещането ни за глад. Ново изследване анализира как различните количества вода взаимодействат с мозъка.

Учените от университета Вагенинген в Нидерландия изследвали 19 здрави мъже, като ги накарали да консумират различни видове месо. След това им дали или 50 милилитра (малка чаша), или 350 милилитра вода (количеството на кенче сода). След това учените наблюдавали как течностите засягат стомаха и мозъка. Гладът на участниците, които пили повече вода, бил по-потиснат и те се чувствали по-сити от хората, които пили съвсем малко вода. Освен това учените установили по-голяма мозъчна дейност при хората, които пили повече вода след консумацията на месото.

Това не е първото изследване, което открива подобни връзки с пиенето на вода около часа за хранене. Учени от университета в Бирмингам установили, че хората, които пиели вода 30 минути преди някои или всички три хранения за деня, сваляли между два и четири килограма за около три месеца.

Защо водата е от значение? Много фактори могат да допринесат за загубата на килограми - от увеличаване на упражненията до промяна на диетата или настроението. Учените от Бирмингам проследили някои от тях по време на изследването си, включително физическата дейност на участниците и колко калории приемат с всяко хранене. Те установили, че няма голяма разлика между двете групи от гледна точка на количеството упражнения. Групата, която не пиела вода преди хранене, тренирала малко повече от групата, която пиела вода. Поради това вероятната причина за свалянето на килограми не са били упражненията, нито промените в съдържанието на храната на участниците.

Те получили съвети как да се хранят, но били инструктирани да хапват, каквото пожелаят. Но хората от групата, която пиела вода, приемала по-малко калории с всяко хранене, от групата, която не променила навиците си за пиене на вода. Според учените това намаляване на калориите с всяко ядене се дължи на очевидна причина: водата запълва стомаха и кара хората да се чувстват сити или по-малко гладни. Изводът и на британските, и на холандските учени е, че във всекидневието пиенето на вода за регулиране на теглото е по-скоро допълнение към цялостния здравословен начин на живот, отколкото диета сама по себе си.