Излишното тегло винаги е причина за безпокойство при човек, който държи на доброто си представяне в обществото и има необходимото самоуважение - дали в контекста на поддържане на доброто си здраве или на външния си вид. Първото нещо, което ни идва на ум при вида на всяко добре оформено тяло, е, че и ние също може да придобием онова самочувствие и увереност, което витае в стъпките на притежателя му, ако отслабнем.

Започваме диети, чийто ефект след уморително спазван режим понякога не е изобщо редуциране на теглото, а напротив - възвръщане на стопените килограми или качване на нови.

Модерните индийски диетолози развиват ново отношение в разчитането на правилната диета. Според тях в западната култура въглехидратите в едно меню са лишени от фибри: преработеното например брашно се използва за правенето на хляб, тестени изделия и сладкиши и дори за продукти с упоменат диетичен ефект. В индийската кухня се набляга повече на концепцията на Дал (дал - означава „цепя", „разделям", думата обозначава и всички бобови растения като леща, боб и грах, чиято шушулка е отстранена), Сабхи или Сабзи (сабджи - използва се в Южна Индия, или сабзи - отнася се до всякакъв вид зеленчуци), Роти (роти или чапати - това е индийски плосък хляб, приготвен от пълнозърнесто брашно, смляно на каменна мелница).

Съчетаването на тези храни, включващи повече фибри, балансира нашето хранене, засища ни и ни дава повече енергия, което е необходимо при спазване на определен режим за отслабване.

Диетолозите в Индия отбелязват още един пропуск в храненето на Запад. Те смятам, че ни липсва достатъчен прием на зеленчуци и че те се поднасят под камуфлажа на крутони, мазни сосове или щедро полято количество олио. Следователно се питаме защо не отслабваме, мислейки си, че ядем здравословно? Оттам идва и популярността на диети като тази на Аткинс, която поощрява ниското съдържание на въглехидратите. Това означава да избягваме храни като гевреци, пици, макарони, кифли, пасти, които не доставят почти никакви хранителни вещества в нашето тяло. От друга страна, диети, които напълно или частично ги отхвърлят, влияят на намаляването на серотонина - един невропредавател в мозъка, отговорен и за чувството на щастие, удовлетворение и благополучие. Резултатите според индийските специалисти по хранене са раздразнителност, безпокойство, депресии и съпротивление към спазването на диети.

Индийските диетолози смятат още, че диетите за отслабване трябва да се основават на разбирането на редица фактори, които влияят върху теглото, като скоростта на метаболизма, възрастта, пола, нивото на физическа активност, заболявания, които съпътстват желаещия да отслабне, и второстепенни дадености.

Основните храни, които използват в Индия, методите им на готвене и комбинациите от продукти в тях са насочени към повишаване на фибрите и хранителното съдържание.

Най-добрият начин да се знае, че губим тегло по правилния начин, според индийските диетолози е да се гарантира, че редуцирането на килограмите става бавно и постепенно. Правилното и балансирано хранене е първата стъпка към успешно отслабване в дългосрочен план. В този смисъл основният етап включва избор на хранителни продукти, които са с ниско съдържание на калории и високо - на хранителни вещества.

Някои от индийските диетични съвети:

1. Умереното хранене е много важно. Това помага да се запази тялото в психически и физически баланс, както и да остане задоволено с всички необходими хранителни вещества. По този начин се подпомага здравословното отслабване.

2. Намаляване на ,,празните храни и напитки", тоест тези, които са с високо съдържание на калории, но нямат хранителна стойност - като безалкохолните напитки и алкохола.

3. Включването в изобилие на зелени листни зеленчуци и плодове в хранителния режим е важна стъпка. Това ще ни снабди с повече витамини и минерали и значи едно: много фибри! А фибрите означават по-заемаща пространство в стомаха храна и чувство за ситост, което улеснява отслабването.

4. Отнема 20 минути на мозъка, за да осъзнаем, че стомахът ни е пълен. Така че, ако ние просто удължаваме всеки път времето на хранене, ще приключим с консумирането на храната в умерено количество и в съответствие с изискването на тялото. Или пък може просто да добавим салати и супи към храненето, да започнем обяда или вечерята си с тях, а чак след това да преминем към основното.

5. Консумация на 2-3 чаши вода преди хранене и това, че възпира апетита, е често коментиран мит. Напълно погрешно е. Водата има висока мобилност вътре в тялото и бързо се придвижва към червата, оставяйки скоро стомаха празен. Затова тази практика трябва да се преосмисли.

6. Протеините играят много важна роля в загубата на тегло. Ако са ограничени от диетата, нашата мускулна маса ще намалява, а мастната тъкан ще си остава все същата. Следователно е добре да включваме протеини чрез хранителните продукти в яденето си, но такива, които са с ниско съдържание на калории.

7. Мазнините трябва да се ограничат до минимум, но не трябва да бъдат напълно спирани, тъй като са важни за формирането на хормоните и техният дефицит може да причини хормонален дисбаланс, което допълнително да доведе до проблеми с теглото.

8. Многото течности под формата на супи, плодови сокове, мляко и т.н. трябва да се приемат между отделните основни хранения. Това ще помогне да намалеят позивите на глад. Простите малки промени в нашите методи на готвене могат да направят чудеса и да сведат калоричното съдържание до минимум. Печене и готвене на пара трябва да се предпочетат пред пърженето.

9. За най-добър ефект и здравословна загуба на тегло трябва да се потърси съвет от специалист, вместо да се опираме и да следваме безрезервно считаните за общовалидни понякога диети.