4-годишното дете, което стана първият болен от морбили българин от години насам, може и да е било ваксинирано само по документи. За болното дете стана ясно преди седмица като тогава изрично бе обявено, че то е приело първата задължителна ваксина срещу заразата.

Тази версия допусна пред Нова телевизия шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По документи детете е ваксинирано, но няма антитела, разясни проф. Христова. Тя подчерта, че в между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бик ваксиниран само по документи. „Докато са единични случаи, опасност няма", увери експертът.


Между 20 и 25% от кърлежите носят зарази. Най-опасната от тях е Лаймската болест, разясни още проф. Ива Христова По думите ѝ обаче едва 10 а 100 от ухапванията от заразени насекоми поразяват човешкото тяло. Това означава, че едва между 2 и 2, 5% от случаите на ухапани ще бъдат заразени.

Христова увери, че пръсканията против насекомите вече са запознали в цялата страна. При ухапване е възможна профилактика, но предвид малкия процент на зараза, тя не се препоръчва. По думите на специалиста това би довело до скок на антибиотичната резистентност. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че в първите няколко месеца от заразяването с Лаймска болест лечението с антибиотик е много ефикасно.