10-годишно момче претърпя ампутация на част от крака си, след като беше ухапано от акула, докато се гмурка с шнорхел по време на ваканция във Флорида Кийс, съобщи семейството му.

Джеймсън Ридър-младши е бил нападнат през уикенда край рифа Лоу Ки, се казва в изявление на Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида.

В публикация във Фейсбук, публикувана от чичо му Джошуа Ридър, се казва, че Джеймсън е отишъл на разходка с лодка заедно с родителите си и още трима братя и сестри и се е гмуркал с шнорхел в плитък риф, когато е "получил съкрушителен удар под коляното" от голяма акула.

Джеймсън успял да се задържи за една шамандура и бил спасен от баща си, който сложил турникет на крака и подал сигнал към друга, по-бърза лодка, която изкарала семейството на брега.

След това момчето било транспортирано със самолет до детската болница в Маями, където медицинският екип спасил живота му, но бил принуден да ампутира крака под коляното.

Във вторник следобед апелът на семейството за финансова помощ, отправен чрез сайта GiveSendGo, надхвърли целта си за набиране на 50 000 долара.

По данни на Музея на Флорида миналата година в световен мащаб са регистрирани 73 непровокирани нападения от акули. Почти всяко нападение е резултат от погрешна идентификация, тъй като акулите не се насочват умишлено към хора.

Повечето нападения в Съединените щати се случват край атлантическото крайбрежие на Флорида, където има бурни води и риба, с която се хранят няколко вида акули.