Пътнически самолет на Wizz Air, при опит за приземяване, прелетя на метри от главите на туристи на гръцкия остров Скиатос. Спиращите дъха кадри от кацането бяха качени миналата седмица.

Пистата е построена само на метри от морето,

което превърна острова в притегателна точка за търсещите силни усещания туристи, които искат да заснемат зрелищните кацания.Но дори опитните наблюдатели на самолети изглеждат шокирани от приземяването на самолета, който на косъм минава оградата на летището.На видеото се вижда как дрехите на хората се осукват от порива. Младо момиче, съборено от силата на струята, дори пада назад, а една жена губи шапката си. Един човек се пошегува в коментар под видеото: „Мощен сешоар, нали!?“

Най-ниското приземяване

GreatFlyer, чийто канал в YouTube включва десетки драматични кацания и излитания на самолети, предположи, че кацането на пилотите на Wizz Air в Скиатос е било най-ниското, което някога се е случвало на летището.

Пистата на летището се намира в североизточната част на остров Скиатос и е изградена между два хълма, които ограждат асфалта.Сравнително късата писта се движи от север на юг и от брега до заливката, което означава, че пилотите трябва да се приближават възможно най-ниско, за да си осигурят достатъчно разствояние за кацане и спиране.Заради късата писта някои самолети дори трябва да излитат с по-малко гориво.