Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси северозападна Турция в ранните часове на деня, като по данни на здравните служби най-малко 22 души са ранени. По данни на Американската служба за геоложки проучвания плиткият трус е ударил на около 170 км източно от Истанбул, най-големия град в страната.

The intensity of the earthquake was reflected on the security camera in Bolu#Turkey #istanbul #ankara #deprem #Earthquake pic.twitter.com/QpC0meFUyi

— ابرار بٹ (@ibrarbutt621) November 23, 2022 Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че няма информация за човешки жертви. Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа написа в Туитър, че 22 души са ранени - включително един, който е пострадал сериозно, след като скочил от сграда, обзет от паника. Турските власти съобщиха, че епицентърът на земетресението е бил в райна на Дюздже, въпреки че то е било усетено силно и в Истанбул. Първоначалните снимки показаха хора, покрити с одеяла пред домовете си рано сутринта. Турската агенция за борба с бедствията AFAD съобщи, че в района на Дюздже е имало контролирани прекъсвания на електрозахранването, като предупреди жителите да не изпадат в паника. Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в вета. През януари 2020 г. земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари Елазиг, при което загинаха над 40 души. Има данни земетресението да е усетено в България – в градовете Бургас, Варна и Балчик, съобщи Националният сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките. През ноември същата година мощно земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер в района на Егейско море, уби 114 души и рани повече от 1000, съобщава БГНЕС.