Прокурорите по импийчмънта от Демократическата партия в Камарата на представителите ще покажат "невиждани досега" видеозаписи на смъртоносния бунт в Капитолия по време на встъпителните си аргументи във вторник като част от делото, което те водят срещу бившия президент Доналд Тръмп. Кадрите от охранителните камери на Капитолия "ще дадат нова представа както за екстремното насилие, което всички са виждали вече, така и за риска и заплахата, че би могло да доведе до по-нататъшно насилие и смърт за мнозина“, казаха пред репортери помощниците на мениджърите за импийчмънт. [caption id="attachment_281974" align="aligncenter" width="740"] Сн.: АП/БТА[/caption] "Вчера беше сухият ни ден за конституционен аргумент. Днес започва същинският процес. Ние разполагаме с кадрите, ще ги представим. Ще обвържем всички доказателства заедно в убедително дело, което ще стане ясно за всички - демократи, Републиканци, всички - че Доналд Тръмп е извършил възможно най-отвратителното конституционно престъпление."

Видеото "показва изглед към Капитолия, който е доста необикновен, и изглед към атаката, който никога досега не е бил публичен", добавиха помощниците при предварителен преглед на подхода на екипа за втория ден от втория процес на импийчмънт на Тръмп.

Шокиращ запис

В хода на процеса една от обвинителките на Камарата Стейси Пласкет пусна драматично ново аудио на комуникации между служителите на реда, докато бунтовниците се движат към сградата на Капитолия на 6 януари. "Имате група от около 50 души, които се зареждат нагоре по хълма на западния фронт, северно от стълбите. Те вече се приближават до стената", каза правоохранителните органи. „Започват да трошат железните прегради“. „Хвърлят метални стълбове“. „Множество наранявания на правоприлагащите органи", докладва друг служител. „Току-що имаше експлозии тук, не знам дали са фойерверки или какво, но започват да хвърлят експлозиви, фойерверки", казва друг офицер. До днес комуникацията между полицаите не беше оповестена публично, каза Пласкет, преди да разкрие аудиото.

Искаха да убият Майк Пенс

Кадрите от охранителните камери показват как тогавашният вицепрезидент Майк Пенс е бил евакуиран от сградата на Капитолия. "По време на нападението над Капитолия екстремистите се координираха онлайн и обсъдиха как биха могли да преследват вицепрезидента. Журналистите в Капитолия съобщават, че са чували бунтовниците, които търсили Пенс, за да го екзекутират", каза Стейси Пласкет. Кадрите показват как Пенс и семейството му бързо се спускат по стълбите. Вицепрезидентът се обръща за кратко във видеото. По същото време бунтовете се влизат в цялата сграда, каза Пласкет. "Когато стигат стълбите се намират едва на няколко метра от мястото, където вицепрезидентът се бе приютил със семейството си", каза тя. В едно показано видео тълпата може да бъде чута да скандира „обеси Майк Пенс“, докато стоят пред отворената врата на сградата на Капитолия. Снимка показва бесилка отвън на поляната. „След като президентът Тръмп подготвяше последователите си в продължение на месеци, не е чудно, че вицепрезидентът на САЩ беше целта на гнева им, след като Пенс отказа да отмени изборните резултати", каза Пласкет. „Говореха за убийство на вицепрезидента на САЩ“, добави тя по време на аргументите си.

Аргументите на обвинението

Заседанието започна в сряда по обяд, като прокурорите по импийчмънта на Демократическата партия започнаха да излагат своите първоначални аргументи. [caption id="attachment_281975" align="aligncenter" width="740"] Сн.: АП/БТА[/caption] Те имат 16 часа в продължение на два дни, за да направят своите презентации и след това адвокатите на Тръмп започват своята защита със същото определено време - производство, което ще отведе процеса през уикенда и вероятно след това. Водещият прокурор на процеса по импийчмънт Джейсми Раскин откри втория ден от съдебното производство като уточни подробно на какво се надяват колегите му. „Доказателствата са за вас, за да ги видите и чуете, и приемете. Доказателства ще ви покажат, че бившият президент Тръмп не е бил невинен наблюдател", каза Раскин във встъпителното си слово на пода на Сената.

Тръмп предаде ролята си на главнокомандващ

„Това ще покаже, че Доналд Тръмп е предал ролята си на главнокомандващ и е станал подбудител на опасно въстание и това е така, както един от нашите колеги се изрази толкова убедително на самия 6 януари, най-голямото предателство на президентската клетва в историята на САЩ ", добави той. Раскин каза, че доказателствата ще покажат, че бившият президент "явно е подбудил" въстанието в Капитолия и "той е видял, че това ще се случи и не е бил изненадан от насилието". [caption id="attachment_281976" align="aligncenter" width="740"] Сн.: АП/БТА[/caption] Водещият прокурор посочи някои от туитовете на Тръмп и подчерта части от речта му, моменти преди тълпата да се премести в Капитолия на САЩ. "Гледаше го по телевизията като риалити шоу. Той се наслаждаваше", каза Раскин. "Той не направи нищо, за да ни помогне като главнокомандващ. Вместо това той беше главен подбудител, изпращайки туитове, които само допълнително подбудиха разярената тълпа."

Бунтовниците слушаха Тръмп

Прокурорите от Демократическата партия подчертаха думите на някои от бунтовниците, които твърдят, че са влезли в Капитолия, тъй като са се вслушали в призива на Тръмп. Единият от обвинителите показа видео, на което един бунтовник каза, че е „призован от президента на Съединените щати“, и други бунтовници, които твърдят пред разследващите, че са мотивирани от думите на Тръмп.

Тръмп изчерпа ненасилствените начини да задържи властта

Демократът Тед Лиу, прокурор на импийчмънта, заяви, че бившият президент Тръмп „е изчерпал ненасилствените възможности за поддържане на властта“. „След като усилията му и - разбира се, заплашването на длъжностни лица - не успяха, той се обърна към частни и публични атаки срещу членове на собствената си партия в Камарата и в Сената. Той публично примамва сенаторите, като ги назовава в социалните медии “, каза Лиу, цитирайки туит на Тръмп от 18 декември, който невярно твърди, че е спечелил изборите, и призова републиканските сенатори да „се борят за това “. "Президентът Тръмп ви казваше, че сте му длъжни и че ако не му помогнете да се бори за оспорване на резултатите, той никога няма да забрави и ще има последствия", каза Лиу. „Президентът не нападаше само за един или двама души, или демократи като мен. Той нападаше вас - републиканците. Той нападаше всички нас, точно както тълпата направи по негово указание".

Процесът

Представителите на Камарата обаче е малко вероятно да използват пълните 16 часа, казаха старшите помощници в екипа по импийчмънт. Когато се направят встъпителни аргументи, сенаторите ще могат да разпитват двете страни в продължение на общо четири часа, като изпращат писмени въпроси на сенатор Патрик Лий, който председателства съдебния процес. [caption id="attachment_281977" align="aligncenter" width="740"] Сн.: АП/БТА[/caption] Заседанието в сряда следва първия ден от процеса, който започна с ужасяващ 13-минутен видеомонтаж на опустошителните събития от бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари и завърши с гласуване, обявяващо, че опитът за импийчмънт на вече бивш президент е конституционен и позволява делото да продължи.
Гласуването с 56-44 глас ограничи дебатите, които отнеха голяма част от първия ден в спорове между прокурорите по импийчмънт на Камарата и правния екип на Тръмп. Шестима републиканци се присъединиха към всички 50 демократи при гласуването за продължаване: сенсатор Пат Тооми от Пенсилвания; Лиза Мурковски от Аляска; Мит Ромни от Юта; Бен Сасе от Небраска; Сюзън Колинс от Мейн; и Бил Касиди от Луизиана.
[caption id="attachment_281978" align="aligncenter" width="740"] Сн.: АП/БТА[/caption]
Истинският въпрос обаче ще бъде дали тези аргументи ще изместят възгледите на някой от 44-те републикански сенатори, гласували във вторник, че самият процес е противоконституционен. Ако 11 от тези републиканци не се обърнат и не гласуват за осъждане, Тръмп ще бъде оправдан. За да бъде осъден, е необходимо мнозинство от 67 гласа. Всичко по-малко води до оправдателна присъда.