„Целта е да се изперат някои политически фигури и да им се предаде различен облик в обществото. Това се очаква да доведе до по-добри изборни резултати“.

Това каза бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в ефира на bTV във връзка с оставката на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Наблюдаваме поредица от действия, които водят до промяна в тази политическа партия. Очевидно това има по-голяма цел, която не засяга само тази политическа партия“, каза той.

„Нямам данни Ахмед Доган да е излизал от политиката. Въпросът е дали публично изпълнява функциите си или като почетен председател. Новото е ролята на Делян Пеевски“, категоричен бе Демерджиев.

Демерджиев коментира скандала с машините за гласуване. По думите му при тези избори Министерския съвет отказал да влезе във взаимодействие с ЦИК. „Регулярните срещи, които служебните кабинети провеждаха 4 години, за да има честни избори, не бяха провеждани“, каза бившият вътрешен министър.

„Справката на ДАНС е отишла още на 26 октомври на бюрото на премиера Денков и в ЦИК“, подчерта Демерджиев.

По думите му това забавяне с ден и това, че не от Денков, а от парламента сме научили за доклада на ДАНС показва, че е бил направен опит да се прикрие.

„ЦИК не основава решението си на този доклад, но те ясно са посочили ,че липсата на валидно удостоверяване на машините е причината да се откаже машинното гласуване на първия тур“, заяви Демерджиев.

„Трябва да се видят мотивите, но е недопустимо Николай Денков да си мисли, че има право да редактира информацията, която председателя на ДАНС подава до „тримата големи“. Шефът на ДАНС трябва да подава еднаква информация на премира, президента и председателя на Народното събрание. Не може премиерът да изисква предварително да редактира тази информация“, каза Демерджиев за това дали Румен Радев трябва да освободи шефа на ДАНС.

По думите му се изпълнява сценарият от записите. МВР било обезглавено и ежедневно се търсели причини да бъде махнат и председателят на ДАНС.

Демерджиев подчерта, че САЩ високо отличили ДАНС в работата им като партньорска служба.

Той честити празника на българските полицай по повод Архангеловден.