Продължава подборът на съдебни заседатели по делото за "парите за мълчание", платени от Тръмп на бивша актриса от филмите за възрастни. Процудурата, за която имаше опасения, че може да се проточи дори две седмици, засега изпреварва очакванията за темпото и съдът вече разполага със седем членове на журито. Първите шестиа бяха избрани от началната група потенциални заседатели, представени пред съда, а седмият - от следващата, в края на сесията.

Съдия Хуан Мерчан даде важни указания на съдебните заседатели, като например да не приемат подкупи и да докладват за всякакви опити за влияние върху тях. Той ги инструктира да избягват да четат новини или да проучват случая.

"Освен това да не разговарят лице в лице с никого по делото", предупреди съдията и добави, че съдебните заседатели не могат да общуват с никого по електронен път.

Ето какво се знае за утвърдените избраници на съда:

  • Съдебен заседател № 1, председателят, е мъж, роден в Ирландия, който работи в сферата на продажбите и живее в Западен Харлем;
  • Съдебен заседател № 2 е медицинска сестра по онкология в Memorial Sloan Kettering, която живее в Горния Ийст Сайд;
  • Съдебен заседател № 3 е адвокат, който живее в Челси;
  • Съдебен заседател № 4 е консултант по информационни технологии, който живее в Долен Ийст Сайд и е родом от Пуерто Рико;
  • Съдебен заседател № 5 е учител в чартърно училище от Харлем;
  • Съдебен заседател № 6 е софтуерен служител, който работи за Disney и живее в Челси;
  • Съдебен заседател № 7 е адвокат по граждански дела, роден в Северна Каролина, който сега живее в Ъпър Ийст Сайд.

Повече от 500 потенциални съдебни заседатели бяха в сградата на съда за процеса, а първите 96 бяха доведени в група, която да бъде разгледана от прокурорите и адвокатите на защитата. Над половината от тях бяха отстранени в рамките на няколко минути, тъй като заявиха, че не могат да бъдат безпристрастни по делото на бившия президент. 

След пресяването на първата група пред съда бяха представени още 96 потенциални заседатели, от които към края на заседанието бе одобрен седмият член на журито, който получи от съдията инструкции, подобно на другите шестима. Мърчан казва на най-новия съдебен заседател да "изхвърли случая от съзнанието си" до понеделник. Той го инструктира да не мисли за него и да не го проучва. Тъй като темпото на работа по подбора се е ускорило, е възможно откриващите пледоарии да започнат още в понеделник.

Бъдещите съдебни заседатели са споделили факти за себе си в отговор на дълъг въпросник, включително кои новинарски емисии предпочитат и какви подкастове слушат. След това прокурорите и екипът на защитата са задали още по-остри въпроси на съдебните заседатели, което е довело до по-нататъшно намаляване на броя им.

Скоро след избора на седмия заседател съдът приключи работа за деня.

Десетки полицаи от Ню Йорк бяха разположени покрай протестиращите отвън, въпреки че днес демонстрантите са много по-малко, отколкото в първия ден на процеса.

Тръмп продължи да критикува делото и сподели необоснованото твърдение, че то има за цел да му попречи да води предизборна кампания. Той разговаря за кратко с медиите, докато отиваше към съдебната зала и повтори неподкрепеното си твърдение, че процесът се води от "съдия, който мрази Тръмп". Той каза още, че плащането му на Майкъл Коен е било "правен разход" и не е трябвало да доведе до наказателните обвинения, пред които е изправен днес в съда. Тръмп не отговори на никакви въпроси от страна на репортерите.

Докато тече процесът излезе ново проучване, анкета на Associated Press, според което половината от пълнолетните граждани на САЩ заявиха, че евентуална присъда за Тръмп по делото за "парите за мълчание" ще направи почти сигурния кандидат на републиканците за президент негоден да се върне в Белия дом.

Това мнение се подкрепя от 81% от демократите, 47% от независимите и 15% от републиканците. Според същото проучване само около една трета от анкетираните смятат, че Тръмп действително е извършил нещо незаконно в случая с плащането за дискретност. По отношение на другите му три наказателни дела анкетата сочи, че повече от половината респонденти смятат, че бившият президент е действал незаконно. Проучването е проведено с група от 1 204 пълнолетни лица, в периода 4-8 април 2024 г.