"Днес съпредседателят на ПП Кирил Петков направи внушения в публичното пространство, че ГЕРБ, ДПС и президентът владеят чрез свои кадри регулаторите и другите контролни органи, включително и Висшия съдебен съвет (ВСС), които категорично не отговарят на истината. Той говори за някакви 95%, което освен че е невъзможно, тъй като става дума за независимите регулатори, подвежда хората".

Това се казва в позиция на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, изпратена до медиите, пише "24 часа".

"Държа да подчертая, че ДПС има малък брой лица, предложени от ПГ на ДПС и подкрепени от НС, и не може да бъдем свързвани с никакви други назначения. А специално по темата на ДАНС - аз не знам колко е щатът на ДАНС, но знам, че ако Кирил Петков казва, че има един представител там, то със сигурност ДПС има нула. И тъй като ние винаги сме заявявали, че прозрачността е гарант за честните и открити отношения с хората, за чието доверие работим, публикуваме пълния списък на излъчените от ДПС достойни представители в регулаторите", допълва Пеевски.

"Надявам се, че допуснатите неточности от страна на г-н Петков се дължат или на некоректно подадена към него информация, или на липсата на такава. Разчитам, че след като се запознае с данните и фактическото положение в регулаторите, колегата Петков ще постъпи мъжки и ще се извини", настоява той.

Ето и списъка, който от ДПС изпратиха с всички предложени от тях и подкрепени от Народното събрание:

Регулатори (име, институция, длъжност):

  • Петър Чобанов, БНБ, Подуправител на БНБ
  • Юнал Тасим, Фискален съвет, член
  • Пламен Киров, Комисия за защита на конкуренцията, член
  • Ердинч Хайрула, Комисия за регулиране на съобщенията, член
  • Сабрие Сапунджиева, Комисия за защита от дискриминация, член

ВСС (име,институция,длъжност):

  • Пламена Цветанова, Висш съдебен съвет, напуснала (мандатът е прекратен)
  • Стефан Гроздев, Висш съдебен съвет, член на ВСС (съдийска колегия)
  • Любка Кабзималска, Инспекторат към ВСС, инспектор в Инспектората към ВСС