Злати Златев Златистия

Серджо Лео Не, „Стършел"

Злати Златев-Златистия бе арестуван в Дупница с фалшив документ. По-възрастните вероятно се чудят как може да е арестуван в Дупница, след като трябва да е в затвора. Младите пък едва ли знаят кой е той. Ето малко информация за незнаещите.

В мутренските години Злати Златев безогледно ограбва, рекетира, пребива, изнасилва. Напълно безнаказано. Никой в Дупница не смее да му се опълчи, защото е от ВИС-2. Докато идва 23 ноември 1997 година. Тогава, напълно самозабравил се, Златистия излиза с пушка на градския площад и започва да стреля по Любомир Мантарков. По една случайност убива само него, а не и случайни минувачи. За убийството е осъден на 17 години. Лежи първо Софийския централен затвор. След това е прехвърлен в затворническото общежитие в Самораново, което няма нищо общо със затвор, а е лелеян от всички пандизчии санаториум.

През това време медиите не спират да заливат населението със сълзлива информация за убиеца: боли го крак; зачервява се; подува се; лекари го преглеждат; оперират го; рехабилитират го; той куца; изпитва болки, телесен и душевен дискомфорт. Тогава го преместват във варненския затвор. Защо ли? Защото там щял да бъде по-близо до подходящата клиника за лечение на болния му крак.

Митъо Очите може да получи комплекс за малоценност, защото няма друг престъпник, за чието здравословно състояние българският народ да е информиран цели 15 години. Защо 15, а не 17 ли? Ами защото през октомври 2015-а, две години преди да излежи цялата си присъда, Златистия, който не е работил и ден в затвора, е освободен предсрочно - като всички примерни затворници, които вдъхват доверие, че когато заживеят сред нормалните граждани, вече няма да извършват престъпления.

Едва ли обаче някой ще познае къде е отишъл да живее този примерен пандизчия. След като напуска килията, той отива при свой авер в планинската хижа „Ловна", която се намира до Сапарева баня. Неин стопанин е соченият от МВР за наркобос дупничанин Николай Клисарски. Той е следствен, защото при полицейска акция точно в неговата хижа „Ловна" бяха открити два чувала марихуана.

Преди дни Златистия, който пребивава в хижата вече 10 месеца, излязъл да се поразходи с беемвето си из Дупница. Полицаи обаче го спрели на площада и установили, че шофьорската му книжка е фалшива. Те го арестували, а допълнителната проверка показала, че документът му за правоуправление е бил издаден още... докато е бил в затвора. С това се е занимавал престъпникът под носа на затворническата администрация, която го освобождава предсрочно, защото е имал добро поведение.

Според юристите Злати Златев сега го очаква присъда до 3 години затвор - за притежанието на фалшив документ за управление на МПС. И той веднага ще бъде върнат в килията. Това обаче едва ли го притеснява много, защото нищо чудно за Коледа пак да го пуснат на свобода за добро поведение.