сн. Facebook

Градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи в миналото бе залавян да бракониерства в Странджа. Но никой съд не го осъди за това, понеже първо прокуратурата трябва да му образува дело, което да внесе при магистратите. А българската прокуратура се командва от силните на деня. Силни на деня в момента са ГЕРБ, чийто избраник е г-н Рейзи. Установил, че ГЕРБ са солидна стена, на която може да се опре, независимо от щуротиите, които му хрумват, шефът на Созопол реши, че може да се въздигне до феодал върху поверената му община. Той и в миналото се държеше така, но сякаш поведението му все оставаше зад кадър. Този път обаче реши да затвори достъпа до т. нар. Шофьорски плаж или, както е известен повече - „Алепу".
Плажът, заедно с пътя към него, някога бяха сцена за снимките на „Оркестър без име". Тогава - в комунизма, никой и не помисляше да огражда това място. Днес в годините на демокрацията се оказва, че е възможно това да се случи. Пътят е лесен - кметът се сдушва с инвеститори, които носят на ръка много пари. Те си заплюват терен за строеж, а местният феодал прокарва съответната докладна за гласуване от градския общински съвет. В случая съветниците били решили мястото, през което минава пътят, вече да е паркинг.
Пътят всъщност свързва Приморско със Созопол и през лятото бе любимата отсечка на всички почиващи на палатка или сновящи между двата града. Г-н Рейзи естествено обясни действията си с най-благородни подбуди. Така се осигурявала пешеходна алея за туристите. Малцина обаче му повярваха. Причината този път да пречи е, че минава и покрай курортното селище „Свети Тома". Неговите босове отдавна негодуват от жужащите наоколо леки автомобили, които смущавали покоя на скъпоплатените летуващи в селището. Самият комплекс „Свети Тома" представлява излят бетон върху най-атрактивната част около Созопол - нос Хумата, който влиза в границите на резерват „Аркутино". Това е едно от последните девствени места на Българското Черноморско крайбрежие, което вече е забранена зона за редови българи. Колкото е по-девствен заплютият за изливане на бетон терен, толкова по-сърцати в помощ на инвеститора са решенията на кмета Рейзи, с чиято благословия бетонът се лее с тонове по всички брегове в поверената му созополска община.
Най-вероятно републиканският път между Созопол и Приморско е станал частна собственост, неясно как. Оказва се, че мястото е продадено от Рейзи на някого, който го е препродал на следващ, а той пък на трети. В момента теренът се води на „Аркутино" ЕАД, което се представлява от Мустафа Гези Кериба. Дружеството  е собственост на компанията „Инджъз ийстърн юръпиън пропърти дивелопмънт къмпани", регистрирана на Каймановите острови. Имотът, през който минава и пътят, се ширва от едната страна до вилно селище „Дюни", собственост на съдения за аферата „Сапард" Людмил Стойков. А от другата страна опира в „Свети Тома", което пък е собственост на „Главболгарстрой". Неговият шеф Калин Пешов бе един от хората с чести визити при боса на КТБ Цветан Василев. Из медиите често се намеква, че Пешев всъщност работи много ползотворно с фирмите, кръжащи около Ахмед Доган и протежето му Делян Пеевски.
Мустафа Кериба пък вече има едно „геройство" по Българското Черноморие. Той успя да заграби дюните около резервата „Ропотамо", след като заведе съответно дело и го спечели! На 15 април 2015 г. ВАС заличи от картата на резервата дюните в защитената местност и отсъди делото в полза на Мустафа. В този район някога Людмила Живкова бе започнала изграждането на комплекс „Знаме на мира", но преждевременната й смърт замрази градежа. Той така и не бе довършен никога.
И преди през лятото насред пътя се появяваше ограда, а минаващите бяха задължавани да плащат по 2-3 лева такса. Новото сега е, оградата е бетонирана в асфалтовия път и преминаването вече е невъзможно. Очевидно теренът се подготвя за застрояване. Според местни хора за това вече имало издадено строително разрешение от община Созопол.