сн. архив BG VOICE

И през новата година в българското правосъдие изглежда няма да има нищо толкова невероятно, че да не може да се случи. Снимките на Христо Бисеров още висят по стените на полицейските управления. Окачиха ги навръх Коледа, след като съдът обяви бившия зам.-председател на парламента за общодържавно издирване. Новината озвучи скандално всички празници, макар че търсенето на известния политик не беше за арест, а за да му връчат призовка като свидетел, която в крайна сметка той сам си взе.

Какво е това? Обичайното медийно преувеличение на събитията през почивните дни? Цирк?... Вие го наречете както си искате. Ако питате нас,  властта се престара около Бисеров, защото осъзна, че бягствата от правосъдието в България станаха традиция.

Братя ИзбеГалеви поздравяват МВР с парчето ,,Дим да ме няма"! Питайте отговорните фактори разсмива ли ги тази шега. Тя се върти в интернет, откакто изчезнаха дупнишките Братя Галеви. Вместо да изтърпят наложеното им от съда наказание, като прекарат 4-5 години в затворническото общежитие в Самораново, Пламен Галев и Ангел Христов избраха да лежат на някой далечен плаж. Подобен избор направи и осъденият доживот двоен убиец от дискотека ,,Соло" Илиян Тодоров. Той два пъти вече праща от незнайно място видеопоздрави на главния прокурор. И случаят ,,Тодоров" ще бъде включен като гаф в очаквания евродоклад за България, както стана със случая ,,Галеви".

И да бяха те само! Една четвърт от влезлите в сила присъди ,,лишаване от свобода" в България не се изпълняват, призна зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов. За една година при триинстантанционното съдопроизводство 4,180 престъпници са пратени ,,на топло". Но зад решетките са едва 3,255 от тях. 925, признати и от Върховния съд за виновни, са се изпарили пред портите на затвора!

Така Братя ИзбеГалев станаха символ на родното правораздаване. Парадоксалното е, че трагикомедиите с тях се разиграват съгласно Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за изпълнението на наказанията. След като Върховният касационен съд (ВКС) си каже думата, съдебната охрана търси осъдения да го изпроводи до килията. Него обаче го няма - не и на адреса, посочен от адвоката му. Съдебните охранители  уведомяват прокуратурата, а тя МВР, което започва общодържавно издирване. После се издава и европейска заповед за арест, но какво от това? Беглецът си пие коктейла в някоя райска страна без договор за правна помощ с България. Впрочем раят за бандита е навсякъде, ако е богат... Виновници за бягството му няма - не и сред ченгетата и магистратите, които формално са си заработили заплатите.

Законът е обичайният заподозрян. Пръв експремиерът Борисов поиска промяната му:  ,,В момента, в който съдията удари с чука, да идва съдебна полиция, да слага белезниците и в затвора!" Що за безобразие е това - бандитът да е ,,навън", докато чака делото да мине през трите инстанции и да духне, ако не го оправдаят! След първоинстанционната присъда - задължителен арест? Запитан от бившия правосъден министър, Върховният касационен съд обяви, че това не може да стане. Ето тълкувателното му решение: Налагането на ефективно наказание ,,лишаване от свобода" само по себе си не може да бъде основание да се заменят по-леките мерки за неотклонение - ,,парична гаранция" и ,,домашен арест", с най-тежката - ,,задържане под стража".

Идеята е, че ако на първа инстанция някой бъде осъден на 11 години например, това не може автоматично да го отведе в килия. Съгласно НПК мерките за неотклонение се вземат не за изтезание, а за да попречат на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети изпълнението на присъдата си. Ако той си стои на адреса, ако процесуалното му поведение е перфектно, изконното му право на свобода не може да се отнеме. От друга страна, няма забрана подсъдимият да бъде заключен по всяко време. Според НПК по-тежка мярка се налага, когато той ,,не се яви пред съда без уважителни причини или промени местоживеенето си, без да го уведоми за това, или наруши по-леката мярка".

Проблемът е, че явяването на подсъдимия пред въззивните инстанции не е задължително - той може да не се мерне пред очите на апелативните и върховните съдии. Дали законът да се промени? Очевидно е, че няма смисъл. Какво като убиецът от ,,Соло" кротко се яви на всички заседания? Върховният съд не се произнася веднага и той може пак да избяга. Точно така сториха Галеви.

Какво може да се направи?

Само едно - магистратите и полицаите да си вършат свястно работата. Като налага мерките ,,домашен арест", ,,гаранция" и ,,забрана за напускане на страната", съдът вменява на МВР отговорност да ги контролира. Законодателят е предвидил при нарушение полицаите да сезират прокуратурата, тя да поиска ,,задържане", а съдът да го даде или не, като гледа доказателствата, а не рушвета.

По закон презумпцията за невинност следва по всички инстанции подсъдимия. Бива ли заради калпави полицаи, които не са го следили и не са го спрели на границата, да се нарушава принципът, че всеки е невинен до доказване на противното? Уважавани магистрати са категорични, че извън този принцип наказателният процес се превръща в линч. По-добре свобода за 10 виновни, отколкото един невинен в затвора. Които са чели ,,Граф Монте Кристо", знаят защо.

Тъпи и користни полицаи и прокурори в България дал Бог. Една лековата поправка ,,Братя ИзбеГалеви" ще ги окуражи да държат хора в тъмници с години, преди да са оправдани или присъдите им да са влезли в сила. Това в цивилизованите страни е недопустимо! Ще ви го кажат и задържаните в акциите ,,Алчните", ,,Захарните", ,,Дедесарите" , ,,Апашите" и подобните им, които трябваше да докажат, че бившата ГДБОП е пречупила гръбнака на Октопода.

Между другото, октоподът е безгръбначно животно.

Анна Заркова, ,,Труд"