Частният американски лунен апарат, който излетя, но малко след това се сблъска със сериозни проблеми по време на полета, няма "никакъв шанс" да се приземи меко на Луната, както беше планирано първоначално, заяви компанията Astrobotic, която е разработила апарата, предаде АФП.

Поради "изтичане" на гориво "за съжаление няма никакъв шанс за меко кацане на Луната", пише Astrobotic в X.

Мисията трябваше да отбележи първото кацане на американски космически кораб на Луната след края на програмата "Аполо" преди повече от 50 години. Astrobotic можеше да се превърне и в първата частна компания, която успешно да кацне на Луната.

Въпреки този неуспех "все още разполагаме с достатъчно гориво, за да продължим да експлоатираме апарата като космически кораб", заявиха от Astrobotic, "Понастоящем изчисляваме, че горивото ще ни свърши след около 40 часа."

Базираният в Пенсилвания стартъп заяви, че продължава да получава "ценни данни" за следващия си опит за кацане на Луната.

Космическият апарат излетя от Флорида на борда на новата ракета Vulcan Centaur на индустриалната група ULA.

Лунният спускаем апарат, наречен Peregrine, е разработен от Astrobotic с финансовата подкрепа на НАСА, която възложи на компанията да транспортира научно оборудване до Луната по договор на стойност 108 млн. долара.

Изстрелването постави началото на поредица от лунни мисии, подкрепяни от американската космическа агенция, която желае да насърчи развитието на лунната икономика.

През последните години частни компании от Израел и Япония също се опитаха да се отправят към Луната, но тези мисии завършиха с катастрофи.

Досега само четири държави - САЩ, Съветският съюз, Китай и Индия - са успели да приземят самолет на Луната