сн. „Монитор“

Христо Христов

Родената преди 17 години в Русе, но живяла досега в Канада и Дубай, българка учи народни песни по скайпа, а родината за пръв път чу гласа й това лято на Роженските поляни. Моника Азманска дойде с майка си и в Стара Загора, където в петък вечерта стартира третият фолкфест на българите, живеещи в чужбина.

От сцената в новия парк на града на липите тя изпя три народни песни, две от които е научила само месец преди да завърши учебната година в българския колеж.

„Всичките ми приятели и съученици в Дубай са във възторг. Някои от тях намират общи неща в звученето на българските и арабските мелодии. Чувствам се страхотно, че мога да ги пея", коментира Моника, която е сред децата, открити от фондацията на футболиста Димитър Бербатов. Момичето пропяло на петгодишна възраст, участвала е в различни прояви на българската общност по света. Знае да чете и пише на български, английски и френски, справя се отлично и с арабския. Вече има и няколко професионални компактдиска. Първият - „Малка мома", е записан през 2010 година във Варна. В репертоара си има десетки северняшки, тракийски и македонски песни.

Близо дузина фолклорни състави се включиха в третото издание на феста, който се провежда с помощта на държавната агенция за българите в чужбина, чийто председател Борис Вангелов поздрави участниците.

В основата на инициативата са живеещи в Чикаго бивши професионални танцьори, които преди 6 години основали формацията „Верея", напомни Константин Маринов.

Той и сестра му, също танцьорка от Стара Загора, проведоха в събота семинар хоротека, където обсъдиха с останалите участници проблемите пред новите формации.

Тази есен в Малкото българско училище в Чикаго, където се образоват близо 500 деца на българи, ще отвори врати арт паралелка, където се очаква да се запишат над 50 малчугани.

Сред участниците в проявата беше и семейството на някогашната солистка от оркестър „Канари" Теменуга Жекова и оркестрантът Ангел Жеков, които пристигнаха със синовете си Живко и Момчил, за да разплачат публиката с изпълнението на „Облаче ле бяло". Рамо на „чужденците" дадоха танцови формации от Стара Загора и Пловдив, а в заключителния концерт участваха Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев.