Националният отбор на България се придвижи една стъпка нагоре в Световната ранглиста на ФИФА, публикувана на 22 декември. “Лъвовете” са на 71-во място, като са изпреварили Кабо Верде. Точно пред България са Ирак, Черна гора и ОАЕ. Любопитното е, че през миналата година, когато селекционер беше Ясен Петров, България е завършила отново на същата 71-ва позиция.

ФИФА вече прави ранглистата на всеки два месеца, а не 12 пъти в годината. Така следващата калкулация на развитието на националните отбори ще бъде през февруари, съобщава Sportal. Иначе големите промени на върха са след завършилото в неделя Световно първенство в Катар.

Номер 1 продължава да е Бразилия, пред новите световни шампиони Аржентина и финалистите Франция.

Белгия, която дълго оглавяваше тази класация и точно преди началото на Мондиала беше на 2-ро място, записа разочароващо представяне на Мондиала и слезе на 4-то място.
Германия продължава да бъде извън Топ 10 след второто си поредно отпадане в групи на Мондиал. От участниците на Световното най-голям скок правят сензацията Мароко и Австралия – и двете страни напредват с цели 11 места, като африканците вече са на 11-то място. От съперниците за предстоящите квалификации за Евро 2024 най-високо е в ранкинга Сърбия, която заема 29-о място с една по-надолу от октомври. Унгария запазва 36-о място, а Черна гора е малко над българския тим на 69-ата позиция. Литва е най-слабо класирана от противниците ни - едва 114-то място в света на футбола от общо 211 държави, които са в системата на ФИФА.