Георги Марков, бивш конституционен съдия

Силно се надявам на интуицията на българския министър-председател Бойко Борисов, който е роден политик и е генерал. Не зная какво още трябва да се случи, за да се разбере, че общоевропейско решение за справяне с бежанската криза не може да има. Западноевропейските лидери са „лидери" в кавички. Те допуснаха комедия от грешки, довела до ислямизацията на Европа с тежки последици - атентати във Франция, изнасилвания на непълнолетни момченца в Австрия, на жени в Германия и Финландия. Надявам се българското правителство да е разбрало, че макар и по-малки вишеградските страни имат ръководители, които са с глави на раменете си. Имам предвид не само Виктор Орбан, но и Робърт Фицо, Беате Шидло, Милош Земан.

България е парламентарна република. Затова в българския парламент трябва да се проведат едноседмични дебати какво предстои в Европа. Да мислим, че Гърция е в състояние да защити външните граници на Европа, е безкрайно наивно. Гърция не може да го направи, а вероятно и не иска, за да накаже западните демокрации за финансовата криза, препращайки им като пощенски гълъби милиони ислямисти.

Българският парламент трябва ясно да каже, така както унгарският през есента: Не идвайте! Не сте желани! При това с големи букви и на всички езици. И да започне да изгражда стена по границата с Гърция и на всяко друго място, откъдето могат да минат преселници незаконно. В момента е налице директен внос на тероризъм. Който е политически мигрант, нека мине през ГКПП-то с паспорт, да даде данни, че е политически репресиран. Да се говори, че затварянето на границите и издигането на стени не решава проблема, е дълбоко невярно. Напротив - решава го. Примерът с Унгария го доказва. Много страни, макар и късно, осъзнаха това.

Какво ще се случи, ако останалите държави на Западните Балкани затворят границите си, а ние тази с Гърция - не? Ще последват опити да се минава през България и Румъния. Унгарската телевизия показа малки групички от разузнавачи терористи, които вече проучват къде е най-удобно да влязат в Унгария откъм румънска страна. Затова външният министър намекна, че Унгария има абсолютна готовност и опит веднага да издигне стена и на тази граница. Питам: тогава къде ще отидат тези хора? Има опасност да започнат да се щуркат там, където страните не могат да се защитят.

България трябва да мисли за своя национален суверенитет, виждайки безсилието на Европа, която достигна до историческото унижение немският канцлер да ходи шест пъти в Турция и да моли страна извън ЕС да пази Европа. Господ да ни е на помощ на нас, европейците, щом стигнахме дотам Турция да ни пази. Повикът на Меркел да се намеси НАТО е повик на чешкия президент Земан, казан още през септември. Но, както виждаме, американците, унесени в предизборната си борба, не ги интересува какво ще стане в Европа. Затова пак ще кажа: българският парламент трябва да вземе категорично решение и на всички езици да съобщи, че ще издигне стена и ще защитава границите си, включително с армията, срещу незаконно преминаване. Това впрочем е конституционно задължение.

Армията все пак ще пази границата

Българската армия ще има повече правомощия в охраната на границите на страната. Това ще стане с промени в Закона за въоръжените сили, които парламентарната група на ГЕРБ подготвя. Промените се задействат спешно заради прогнозите на нова голяма бежанска вълна. Идеята е военните да могат да оказват съдействие при охраната на границата с присъствие и техника само при извънредни и кризисни ситуации. Това означава, че армията на практика ще може да бъде изпращана за контрол на границите заради бежанския поток. Правомощията на военните ще са наравно с тези на граничните полицаи. В момента въоръжените сили могат само да „оказват съдействие" на служителите на МВР, но не и да се намесват. С новите поправки те ще могат да стрелят на месо и да задържат незаконно преминаващи през границата мигранти.