сн. Архив на BG VOICE

Всеки ден населението на България намалява със 156 души. Това показват официалните данни на Организацията на обединените нации в един от последните им доклади за демографските процеси. Според статистиката годишно страната се топи с по 57,000 души, колкото е населението на градове като Враца или Габрово.

Тревожните изчисления показват, че ако се запази негативната тенденция, до 2050 година нацията ще се редуцира с цели 28 на сто. Подобна съдба грози и северната съседка Румъния, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина и Латвия. Всички тези страни страдат от еднакъв проблем - много ниска раждаемост и масова емиграция.

В момента населението в България е 7.15 млн. души, като от тях 3.4 млн. души са мъже, а 3.6 млн. са жени. С бързия темп на изчезване обаче до 30 години в държавата ще живеят едва 5.1 млн. души, което е спад с близо 2 млн. души от 2015 година.

Една от причините за демографската криза е по-малкият брой деца, които раждат българките.

Добрата новина е, че продължителността на живота през 2050 година ще достигне 77.8 години, което е с около 4 години повече от сегашните показатели. През 2100 година медицината ще е още по-развита и качеството на живот - по-добро. Това ще осигури средна продължителност на живот от 83.9 години.

Броят на новоотпуснатите пенсии в България също продължава да расте с бързи темпове, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Общото увеличение на хората, които са избрали да се пенсионират през последното тримесечие на 2015 година, е с над 18% повече от същия период на миналата. Най-фрапиращ е ръстът при служителите в силовите министерства (полицаи, военни, следователи, надзиратели) - със 120% нагоре. Статистиката на НОИ показва ясно, че проблемът с големия брой инвалидни пенсии се задълбочава. От началото на годината новоотпуснатите са нараснали с близо 1% спрямо същия период на 2015 г.

Въпреки че новите пенсионери се множат от година на година, общият брой на пенсионерите в България започва да намалява. Това е свързано с демографските процеси в страната - смъртност, емиграция и ниска раждаемост. През 2015 г. спадът е с 0.15%, като пенсионери са близо 2.3 милиона души.