България пробва да натисне САЩ, Канада и Австралия за визите, но не съвсем. Страната ни използва механизъм на Европейския съюз, но няколко дни след това даде заден. Външното ни министерство алармира институциите в Брюксел, че тези страни все още имат визи за страната ни, въпреки че е член на Евросъюза. В нотификацията българските власти са описали подробно какви мерки са взели, за да осигурят безвизов режим с Щатите, Канада и Австралия. 

Ако в срок до 90 дни от публикуването на нотификацията визите не паднат, България може да поиска от Европейската комисия да бъдат въведени визи за съюза на определени групи граждани на тези страни, като дипломати например.

Според европейски регламент ЕК може да въведе визи за американски дипломати при липсата на реципрочни правила за всички европейски граждани. САЩ все още имат визов режим за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия.

„Краткото определение на тези събития, този процес от последните дни, е реципрочност, коментира посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова. - Стремежът е да има реципрочно третиране на гражданите от Европейския съюз и съответно на американските граждани." В момента ЕС има споразумение за безвизово пътуване с трите държави, но те все пак искат визи за някои от страните членки на съюза като България.

Въпреки по-острия тон на Европейския съюз посланик Елена Поптодорава смята, че България трябва да продължи директните си преговори със Съединените щати. „Това, което трябва да се случи тук, в САЩ, е най-сетне да се придвижи законодателството за вдигане процента на отказите, обясни Поптодорова. - Знаете, че в момента този праг е 3 процента, а България доста го надхвърля, но и не само ние. Предложеното решение в Конгреса е да се вдигне прагът до 10%."

За този законопроект съобщи и външният ни министър Кристиан Вигенин при посещението си в Ню Йорк за сесията на ООН в края на миналата година. Но от тогава няма развитие по темата.

Източници от американското посолство в София казват, че близо

20% от молбите за визи получават отказ

България се надява да промени и субективния фактор за отказите, след като страната ни подпише и последното споразумение с Америка  за размяна на класифицирана информация.

Но заплахите на Евросъюза, изглежда, ще останат само на хартия. „Мисля си, че няма да има резки движения от нито една от двете страни", коментира Поптодорова.

Външният министър Кристиан Вигенин потвърди тази позиция, като във вторник заяви, че България няма да иска от Европейската комисия да въведе визи за американски граждани, но отбеляза, че условията на САЩ за свободно пътуване са „недостижими". В същото време Вигенин заплаши Канада, че ако не отмени визите за България, София има „възможности за въздействие", визирайки ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

„Нагласата на нашето правителство, а, както изглежда, и на останалите държави в ЕС, за чиито граждани САЩ прилагат визов режим, е да не се иска от Европейската комисия въвеждането на визи... Предпочитаме да бъдем конструктивни и се надяваме този наш подход да бъде оценен", каза Вигенин в Брюксел, където участва в заседанията на Съвета на ЕС по външни работи и по общи въпроси.

 През миналата седмица Европейският съюз опроверга спекулацията, че смята да въведе визи за американски граждани  - най-вече заради притесненията, че това ще навреди на търговските и икономическите отношения. Тогава Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, поясни, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да съобщят на Брюксел за случаи на липса на реципрочност във визовата политика на САЩ. „Ще се опитаме да постигнем решение на проблема толкова ефективно, колкото можем. Ако въпросът е дали еврокомисията ще наложи веднага или на автоматичен принцип визи за граждани на САЩ, отговорът е - не", подчерта той. Но допълни, че в евроинституцията ще оценят подадените заявления задълбочено, след което ще се прецени дали последващите действия биха могли да съдържат подобна мярка. Засега еврокомисията няма такива намерения, подчерта Черконе.

Процедурата на ЕС е дълга и тромава

Съгласно разпоредбите на регламента нотификацията съдържа подробно обяснение на предварителните мерки, които България е предприела за осигуряването на безвизов режим на пътуване с въпросната трета страна, както и цялата информация по въпроса, припомнят от МВнР.

Ако в срок до 90 дни от публикуването на нотификацията не бъде отменено изискването за виза, България може да поиска от еврокомисията да суспендира освобождаването от виза за определени категории граждани на съответната трета страна.

Комисията взема под внимание какви са резултатите от мерките, посочени в нотификацията, както и какви биха били последиците за отношенията между ЕС и съответната трета страна, ако бъде суспендирано освобождаването от виза.

Европейската комисия може най-късно до шест месеца от публикуването на нотификацията да приеме по искане на засегнатата държава членка или по своя инициатива временно суспендиране за период до 6 месеца на освобождаването от виза за някои категории граждани на съответната държава. Суспендирането може да бъде удължено до шест месеца. Категориите граждани, за които се суспендира освобождаването от виза, могат да бъдат изменени.

В случай че в срок от 24 месеца от публикуването на нотификацията въпросната трета страна не е отменила изискването за виза, комисията временно суспендира безвизовия режим за 12 месеца. Ако в срок от шест месеца от влизането в сила на това решение изискването за виза не е отменено, еврокомисията може да представи законодателно предложение за отмяна на безвизовия режим на ЕС с тази държава.