Двадесет българчета от Казанлък хванаха бухалката и в продължение на девет дни тренираха усилено в спортната база на градчето Форт Уейн в щата Индиана. Те са ученици в Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" и Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в града на розите.

Момчетата имаха възможност да се запознаят отблизо с културата на Америка, правилата на играта и тукашните традиции. Те пристигнаха тук по обменна програма и разноски на организацията "World Partners". Проектът стартира преди няколко години в България и има за цел да популяризира типичния американски спорт в България. "Преди 2 години дойдоха американците в нашето училище и на нас ни беше интересно да играем един непознат спорт. Започнаха да ни показват някои основни правила и се запалихме", разказва Красимир Методиев от ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък.

"Те преминаха всички нива на обучдение. Започнахме оттук, от базата на университета Indiana Perdue University of Fort Wayne. Треньорите се занимаваха с децата, показваха им основните правила на бейзбола", обяснява бейзболният ветеран Лий Дитърк, представител на World Partners" и "World Baseball Academy".

Според Дитърк бейзболът може да е възможност за децата да получат спортна стипендия и да продължат образованието си в Америка - което е мечта на мнозина от тях. "Това е напълно възможно, със сигурност съществува, но всичко зависи от това колко ще тренират", каза Дитърк.

Казанлъчани споделиха, че се радват да бъдат в Америка, още повече когато в България нямат условия да тренират американския спорт. "Тренирахме много сериозно, всичко беше различно - тук имат игрища за бейзбол, докато в нашия град нямаме такива условия за игра", сподели Лъчезар Калъчев от ПГ по лека промишленост и туризъм в града на розите, а един от двамата учители по физическо възпитание Никола Скляров обясни, че е жалко българските деца да имат желание да тренират, а да нямат елементарни условия за това.

"Ние тренираме на запустял колодрум в града, където няма условия, но има доста бездомни кучета. Да не говорим, че децата нямаха дори екипировка, докато не пристигнаха американците", каза г-н Скляров.

За много от децата бейзболът не се оказва тежък спорт, тъй като мнозина са искали да се занимават от много малки с него. "Като бях по-малък гледах много филми за бейзбола и ми беше интересно да се докосна отблизо до една от най-популярните американски игри", каза Иван Кючуков от ПМГ "Никола Обрешков".

За американеца Ричард Уитнър - управител на "World Partners" в България, който живее в село до Казанлък от години, целта на обменната програма е образователна. "Повечето хора не знаят какво представлява бейзболът. При първата ни среща с децата в България те не знаеха какво да правят с бейзболната топка - искаха да я ритат. Тези деца започват от нулата, казва на почти перфектния си български Ричард. - Сега вече знаят всичко, имат треньори, които ги обучават и децата стават все по-добри. Обмисляме и други такива екскурзии в бъдеще."