Успехите на Русия в Харковска област трябва да бъдат "звънеца за събуждане", призова британският министър на отбраната Грант Шапс, според когото съюзниците са се "отвлекли" от войната.

Руската армия напредна в североизточния регион, възползвайки се от липсата на оръжия и войски в Украйна. САЩ и европейските страни се забавиха с предоставянето на обещаните военни доставки на украинската армия.

"Наистина се надявам, че ще бъде чут сигналът за събуждане, който се опитахме да отправим сега. Това не е война, в която можете да си позволите да бъдете напълно внимателни,но след това да изключите или може би да се разсеете заради друг конфликт и след това да очаквате нищо да се промени на място. Трябва да подкрепяме (украинците) през цялото време, не само периодично", каза британският министър Шапс по телевизия Sky News, добавяйки, че американският военен пакет от 60 милиарда долара "отне твърде много време, за да премине през Конгреса".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза тази седмица по време на посещение в Украйна, че помощта на САЩ ще има "реално значение".