Британската кралица консорт Камила бе определена за най-влиятелната жена от вестник „Индипендънт“ за 2023 година по повод на Международния ден на жената.

Камила, която ще седне до крал Чарлз Трети по време на коронацията му на 6 май, извървя дълъг път от една от най-противоречивите жени във Великобритания до символ на „меката сила“, коментира вестникът. Днес тя организира прием под надслов „Жените на света“ в Бъкингамския дворец.

Списъкът на „Индипендънт“ за 2023 година включва 50 жени, които се отличават в своите области, като политика, култура, спорт, право, бизнес, социални медии, здраве и околна среда, пише БНР. 

В списъка е и съпругата на премиера Риши Сунак – Акшата Сунак. Вече има коментари, че някои от имената в списъка са доста спорни. „Индипендънт“ отбелязва, че това че Камила оглавява списъка на 75-годишна възраст е илюстрация как жените никога не трябва да бъдат отписвани след определена възраст и че на практика за кралицата консорт тепърва престоят най-натоварените и най-активните й години. Камила преживя много лични нападки заради отношенията си с краля. По-рано тази година принц Хари я заклейми като „зла мащеха“ в автобиографичната си книга „Резервен“.