Екип на Столичната община успя да влезе на територията на ловен парк "Искър" и да продължи работата по разрушаване на незаконните постройки на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка, съобщи БНТ във вторник.

Това се случи, след като ден по-рано държавното ловно стопанство "Искър" попречи на община да влезе в имота. Тогава стопанството не допусна общинската техника с обяснението, че в ловния парк има бременни кошути, които имат нужда от спокойствие.

Опитите за възпрепятстване продължиха и във вторник, когато представителите на общината бяха принудени да срежат катинара на заключената входна врата на парка, за да влязат машините.

Дотук се стигна само няколко дни след като в петък кметът на София Васил Терзиев съобщи, че премахването на сградите е започнало. То се случи в изпълнение на решение на Върховния административен съд (ВАС), който през февруари окончателно ги обяви за незаконни и разпореди, че трябва да се разрушат.

Румен Гайтански, наричан Вълка, има бизнес, свързан със сметопочестване. Преди години фирмите му бяха монополисти в събирането на боклука в София. През 2020 г. Столичната община подписа нови 5-годишни договори за почистване с фирми, свързани с него.

Постройките, които трябва да бъдат премахнати сега, се намират близо до източния бряг на язовир „Искър“ и са собственост на фирмата „Био Майнинг“ АД, свързвана с Гайтански. Съдът постанови, че те трябва да бъдат съборени от фирмата собственик. Според Терзиев срокът за това е изтекъл, което е наложило общината да се задейства за принудителното разрушаване.

Какво се случи в понеделник

В понеделник обаче стана ясно, че ловното стопанство пречи на изпълнението на решението на ВАС. Кадри на БНТ показаха, че входът към постройките е затворен, а пред него е паркирана и кола, която допълнително спира достъпа.

Екипите на Столичната община и на общинската фирма, която трябва да събори сградите, съобщиха, че техниката им е била изведена пред входа на стопанството, а кабелите на един от багерите им са били срязани.

От Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), под чието ръководство е ловното стопанство „Искър“, обясниха това със заповед на директора стопанството Иван Дивизиев, издадена още на 6 март. Тя забранява влизането на хора и автомобили в стопанството с цел намаляване на риска от преждевременно раждане на бременни кошути, както и от пренасяне на зарази.

Заповедта важи до 30 април и според ЮДЗП няма общо с планираното събаряне на незаконните постройки.

Според неофициална информация на „Медиапул“ проблемите с достъпа са започнали още миналия петък. Тогава от стопанството са извикали полиция в опит да спрат събарянето на сградите, но след намеса на кмета Терзиев работата е започнала.

Рязане на катинар и багери във вторник

Във вторник екип на Столичната община пристигна на място, за да провери какво се случва с демонтажа на постройките.

Първо веригата, с която беше заключена вратата на стопанството, беше срязана с флекс от директора на общинския контрол Цветан Тодоров, предаде "Медиапул".

След това "паяк" на Центъра за градска мобилност трябваше да премести и кола, паркирана така, че да препречва пътя. В крайна сметка техниката влезе в стопанството и разрушаването на незаконните сгради продължи.

Каква е историята на постройките

Още през 2021 и 2022 г. главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповеди за премахването на постройките. Стопанството ги обжалва в съда, като твърдеше, че тези сгради са построени преди 2001 г., което щеше да означава, че строежите са търпими.

"Доказахме, че цялото незаконно строителство на ловно стопанство е извършено след 2019 г.", каза обаче главният архитект на София Здравко Здравков във вторник.

В крайна сметка ВАС разпореди сградите да бъдат съборени. Те са обявени за незаконни, защото нямат разрешително за строеж, нито одобрени инвестиционни проекти.

Очаква се събарянето им да струва около 2,4 млн. лева. След приключването Столичната община ще поиска от „Био майнинг“ АД да възстанови тази сума.