Съдия в окръг Кук, Илинойс, постанови в сряда, че раздел 3 от 14-ата поправка, известен още като "клауза за въстание", забранява на бившия президент Доналд Тръмп да участва в първичните избори на републиканците през 2024 г.

Решението отменя определението от януари на Щатския избирателен съвет на Илинойс, според което Тръмп може да остане в бюлетината.

Окръжният съдия на окръг Кук Трейси Портър не наложи незабавно изпълнение на решението си до 1 март "в очакване на обжалване пред Апелативния съд на Илинойс, първи район, или пред Върховния съд на Илинойс". Тръмп планира да обжалва решението, потвърждава запознат източник на Eй Би .

Решението на Портър е последното от поредица противоречиви решения в цялата страна относно правото на Тръмп да бъде избиран съгласно 14-ата поправка. Очаква се спорът да бъде решен от Върховния съд на САЩ.

Поддръжниците на искането за лишаване от права за учасие в изорите твърдят, че поведението на Тръмп след загубата през 2020 г. от Джо Байдън, включително действията му, свързани с 6 януари, трябва да го направят неправоспособен да заема отново длъжността.

Тръмп отрича да е извършил нарушение на закона и нарича предизвикателствата на 14-та поправка антидемократични. По време на повече от два часа устни спорове пред Върховния съд в началото на този месец по историческото дело "Тръмп срещу Андерсън" всеки от деветимата съдии изрази скептицизъм, че отделен щат има право да откаже на кандидат за федерален пост достъп до гласуване като "въстаник".

В сряда Портър отбеляза, че заповедта й ще се смята за спряна, ако Върховният съд на САЩ се произнесе в противоречие с нейното решение.