Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва отхвърли поканата да посети Санкт Петербург по време на телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде АФП.

Отказът дойде само няколко дни след спречкване между Лула и президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Япония, където планираната среща между двамата пропадна.

"Благодарих (на Путин) за поканата да отида на Международния икономически форум в Санкт Петербург и отговорих, че в момента не мога да отида в Русия", написа Лула в Туитър за събитието, насрочено за 14-17 юни, "Но потвърдих готовността на Бразилия, заедно с Индия, Индонезия и Китай, да разговаря с двете страни в конфликта, за да се търси мир."

Докато много западни държави изпратиха оръжия на Украйна, за да ѝ помогнат да се защити, и удариха Москва с финансови санкции, Лула вместо това се опита да се позиционира като посредник, създавайки група от държави, които се стремят да постигнат мирно споразумение чрез преговори.

След като предложената им среща в Япония се провали, Лула първо заяви, че е "разстроен", а след това заяви, че не вижда смисъл от срещата със Зеленски, като каза, че нито той, нито Путин изглежда искат мир.

"Засега и двамата са убедени, че ще спечелят войната", каза той.

Миналата година Лула беше критикуван заради твърдението си, че Зеленски е "също толкова отговорен" за войната, колкото и Путин.