Браузърът Opera ще предлага на потребителите безплатен и неограничен VPN клиент. Той е вграден в самия браузър във версията му за лаптопи и настолни компютри. VPN (Virtual Private Network) позволява по-сигурно сърфиране в интернет, което по-трудно може да бъде проследявано. Освен това е начин за заобикаляне на ограничения достъп до сайтове в някои тоталитарни държави. Повечето популярни браузъри поддържат VPN чрез допълнителни приложения, които пък са платени или са с ограничен трафик. „Всички заслужават да сърфират поверително в интернет, ако искат това. Затова добавяме безплатен и неограничен VPN директно в браузъра ни и няма нужда от тегленето на никакъв допълнителен софтуер. Така нашите потребители ще имат лесен начин да подобрят сигурността си в интернет и да получат по-лесен достъп до любимото си онлайн съдържание без значение къде се намират", коментира Кристиян Колондра, вицепрезидент на Opera.

VPN на Opera позволява на потребителите да скриват оригиналния си IP адрес с виртуален. Освен това лесно заобикаля блокирани сайтове и дава допълнителна сигурност при сърфиране в публични WiFi мрежи. Трафикът на VPN-а е с 256-битово криптиране.

Първата версия на VPN е достъпна в пробната версия на Opera за разработчици. Тя предлага три виртуални дестинации - САЩ, Канада и Германия, от които да се сърфира. Когато е готова и официалната версия след няколко седмици, тя ще предлага още виртуални локации.