Задържани по погрешка – граждански арест приключил по необичаен начин. Чуждестранни студенти по медицина бяха объркани с нелегални мигранти и задържани от притеснени жители на село Храбрино, община Родопи.

Жителите в някогашното партизанско село все още имат будна съвест. Те забелязали в неделя по обяд подозрителни чужденци.

„Казаха, че били избягали от някакъв лагер - партизански лагер. Партизанско село сме, бягат тук“, обяснява пред bTV възрастна жена от Храбрино.

 

„Отидоха горе до завоя и се върнаха. Казали им тук надолу да вървят и те тръгнали по улицата надолу. Брадати някакви, като партизани“, твърди Копринка Караджова от селото. 

„Тука на моста бяха – ходят надолу-нагоре, ама, не можах да видя накъде отидоха. Някъде в оная вилна зона са ходили. Обикалят, приятел, крадат всичко, чувате ли ме?! Много е напечено положението в България“, споделя Асен Хаджиев.

Според местните непознатите мъже излезли от гората и изглеждали дезориентирани. Затова те решили бързо да ги неутрализират.

„Задържахме ги до идването на полицията – да може полицаите да извършат проверката. Не, не говореха български. Вървяха пеш. Полицията беше вече уведомена. Просто се наложи да ги спрем, докато дойдат и ги проверят“, обяснява по телефона участник в гражданския арест, който е пожелал анонимност.

Полицията обаче установява, че няма проблем. „Оказва се, че това са младежи – студенти, които се обучават в Медицинския университет в Пловдив. Те са обяснили, че са предприели разходка като туристи в региона“, обяснява Анелия Влахкинова, говорител на ОД МВР-Пловдив. 

„Полицията винаги адмирира бързото и своевременно подаване на сигнали, когато хората станат очевидци на закононарушения или престъпления, но такъв начин на действие хората сами да предприемат мерки срещу други лица, не е приемлив, защото в случая се оказва, че това са група млади хора, които са тръгнали на туристическа обиколка в региона“, допълни Влахкинова. 

Когато разбрали, че са задържали студенти по медицина, а не нелегални мигранти, авторите на гражданския арест се оправдаха с необичайния външен вид на планинарите.