Илко Захариев, познат като Червения пират, е отправял заплахи и към съседите си. Живущи в блока му в Сливен дори са направили извънредно събрание, след което са подавали сигнали в полицията, заради неговото поведение. 

Мъжът, който беше задържан за заплахи срещу магистрати, за последно е водил скитнически живот в София. 

"Много съжалявам това момче, познавам го от доста отдавна. Учидих се от нещата, които се говорят в общественото пространство. От доста отдавна Илко имаше психични проблеми", разказа пред NOVA съседката му Виолета, която дори е била негова учителка в гимназията в Сливен.

"Завърши с отличен успех гимназията в Сливен. Дори кандидатства архитектура, но не го приеха. Възможно е разводът на родителите му да са отключили психичните му проблеми. 

Ние живеем врата до врата. Няколко пъти виждах залепени бележки - не тропайте, ще стрелям. Други живущи също са получавали подобни неща. Стената на моята спалня граничи с неговата. Късно вечер чувах някакви странни шумове, сякаш разговори, но той си живееше сам. Майка му вече го беше изоставила. Съседи и другия блок също са чували разни неща", допълни жената.