Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска беше посрещната в централата на ГЕРБ от лидера на партията Бойко Борисов и от зам.-председателя ѝ Даниел Митов.

„За нас е чест днес да те видим, да доверим, че възнамеряваме да направим едно обединение за приятелство. Нашият парламент, група депутати, които да подкрепяме теб, съпруга ти и каузата, за която се бориш. Добре дошла”, заяви Борисов. И допълни, че ще поеме ангажимент да бъде създадена група в подкрепа на нейната кауза в българския парламент.

„От първия ден на войната знамето на Украйна стои в нашата партийна централа. Направихме всичко, което зависи от нас. Мисля, че сме от държавите, които най-много подпомогнаха на Украйна - с въоръжение, бойна техника, пари”, уточни Борисов. 

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която е в изгнание, ще бъде изслушана в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз. Посочената тема на разговорите е съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в Беларус.

Припомняме, че Тихановска беше осъдена на 15 години лишаване от свобода, след като на президентските избори през 2020 година се изправи срещу държавния глава Александър Лукашенко. След вота започнаха големи протести, като опозицията обвини президента, че е спечелил с измами - нещо, което той отрече.