От всичко, което "Продължаваме промяната" сътвориха, това им е най-добрият вариант и абсолютно ги разбирам.

Или не са ни разбрали, или се правят - ние не предлагаме коалиция, нито каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение във Вълчидол, Варненско, в коментар на сутрешната пресконференция на "Продължаваме промяната".

В нея Асен Василев и Кирил Петков категорично заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и твърдо остават опозиция.

"Ще напомня какво говорихме, и защо похватът с посредници ще проработи: първата и най-важна тема е войната в Украйна. Тя чука на нашата врата и е в непосредственост до нас.

Обстрел на Запорожие, ядрена война на вратата.

Затова контактната ни група е от хора, които са се доказали пред нашите евроатлатнически партньори със своите позиции. Затова излъчихме Соломон Паси и Росен Плевнелиев, и който иска - да добави към тях. Нормално е след избори да сме в различни настроения", коментира Борисов.

Народът каза ДА на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сама. Разбирам, че им е удобно да ни приписват Възраждане, те имат своите достойнства, но ние по никакъв начин не смятаме, че няма значение какво мислят посолствата - аз се съобразявам с партньорите си от ЕС и НАТО. За тях тема номер 1 е войната в Украйна, и всичко различно от това са празни приказки.

По време на война, когато си от един блок, всичко, което е необходимо за блока, го правиш. Те на тази тема увъртат, а и дори казват, че с основния противник - БСП, ще правят коалиция.

Вторият въпрос е за диверсификацията на ядреното гориво, газа и петрола и съответните дългосрочни договори. Стана ясно, че служебното правителство не е осигурило танкери и договори - иначе вече щяха да са ги осигурили.

Виждате отношението на Ердоган, който няколко пъти говори за навлизане в Гърция - в нашия регион, като знаем и отношенията между Сърбия и Косово, трябва да имаме много гъвкави парламент и правителство. ПП казаха, че са против купуването на самолети.

Не можем да се сърдим на Радев, който е летец и има предпочитания към марките самолети. Ние от ГЕРБ сме категорични, че втората част на ексадрилата трябва да е същата като първата. Затова ако ние искаме да си изпълняваме програмите, трябва да има редовно правителство.

Аз продължавам да считам, че в някоя сутрин може да осъмнем с тежка катастрофа в региона - в Запорожие. Тогава всички ще забравят как сме се обиждали.

Ако трябва да се заяждаме, искам да предупредя ПП, че предизборната кампания свърши. Когато Василев говори за 3% дефицит, а в същото време ако държавата отреже всички разходи и спести 6 милиарда, ще останем на 4% дефицит. И понеже те се къпят в медиен комфорт, никой не ги попита как предизборно предлагат толкова много мерки на стойност около 6 милиарда, което значи 7% дефицит. А Маастрихтските критерии искат максимум 3%.

Затова предложихме тази контактна група, като седне с тях и останалите, да коментират социалната политика, която ще струва еди-колко-си, но пък вие ще се откажете от строителството на мостове, пътища, и всичко останало.

Петков казва, че не могат да подменят вота на избирателите и да направят обща ПГ с ДБ. Значи и те поумняват, защото само преди два месеца той пазаруваше депутатите на ИТН. И нито един журналист не го попита как е приканвал другите да напуснат партиите си и да се присъединят към ПП.

И още една лъжа - коалицията им се разруши от това, че не можаха да си разделят парите. Гроздан Караджов излезе и каза, че не може с тези крадци да управлява, и напусна коалицията. ГЕРБ упражни правото си на вот че не подкрепя тези хора.

Считам, че днес те показаха и някои по-разбиращи неща, като избягаха от важните, като виждам, че контактните групи биха могли да намерят общо решение. Нека си напишат исканията, контактната група ще ги донесе, ще ги обсъдим, и пр. Ако влезем така разделени в НС, как ще приемем Бюджета за догодина!?

Харесвах на "Да, България" слогана нека разумът да надделее.

ДПС е партия, която във всичките неща, които изброиха ПП, ще ги подкрепи. И като ги подкрепи, това коалиция ли ще е ? Аз съм казал, че коалиция се прави само със сестрински партии от един европейски блок. Пъпната връв на ГЕРБ е вързана с евроатлантическите партньори, и те до днешен ден ми вярват. Предложенията ни и контактната ни група ще отидат при ДПС, и по всяка тема ще намерим конкретни мнозинства.

Предлагам лидерите да се дръпнем, за да може контактните групи да работят по-лесно. Ситуацията е такава, че на нови избори ще е същото. Надявам се, че разумът ще надделее. Контактните групи ще направят точно този списък за важните неща за България, така че да гарантираме съответните действия.

ДБ щели да внасят декларация за даване на оръжия на Украйна, но ние това сме го внесли преди няколко месеца, допълни Борисов.

Нека по темите, по които имаме единомислие, да се съберем с контактните групи, за да се подготвим за новия парламент, призова бившият премиер