Шофьорска книжка на имигрант без статут, т.нар. TVDL

Имигрантите без статут в Илинойс, които се опитват да си изкарат шофьорски книжки, срещат огромна трудност в регистрацията. За този проблем сингализира зрител на BiT Новините, който от седмици не може да си запази час за изпит. „Ужас е! Телефонът, който имат поставен на уеб страницата, постянно дава заето", споделя българинът, който пожела да остане анонимен. "Бях на уеб страницата още в 9:00 часа и пак нямаше успех. Как да си запази човек час, като нямат начин за такъв."

Оказва се, че огромният наплив от имигранти без документи, които желаят да си изкарат шофьорски книжки, е причината процедурата да става толкова бавно. Всички тези хора трябва да се въоръжат с търпение, тъй като най-скорошните дати са за след три месеца. Въпреки дългото чакане мениджърът на програмата за издаване на шофьорски книжки за имигранти без статут Лиса Грау споделя, че постигнатият до момента резултат е доста добър. За седемте месеца, в които програмата работи, вече сме изпратили повече от 46 хиляди шофьорски книжки на хората, които са кандидатствали" - обяснява Грау.

Тя каза още, че желаещите е най-добре да се регистрират в сайта. „Бих казала, че онлайн е най-добре. Просто е необходимо търпение", съветва Грау. „Има между 250 и 500 хил. души, които искат шофьорска книжка. Ние обслужваме хората по ред и ще ги включим колкото можем по-бързо."

Трите месеца между регистрацията и явяването на изпита кандидатите могат да използват, за да научат правилника и да изчистят досието си от пътни глоби, ако имат такива. В уебсайта има и списък с документите, които задължително кандидатите за шофьорска книжка трябва да вземат със себе си. „Най-важно е да носят валиден паспорт и доказателство, че са жители на щата Илинойс" - напомня Грау.

 Най-лесният начин, по който може да се регистрирате, е

 

онлайн в 9 ч. в сутринта в неделя

 

когато напливът е най-малък. Сайтът е www.cyberdriveillinois.com. Шофьорските книжки се изпращат по пощата в десетдневен срок след успешното прилагане на изпита.