В днешно време опазването на личните ви данни в киберпространството е нещо много важно и това важи с голяма сила както за компютрите, така и за смартфоните. Те се използват едва ли не от всеки и за всичко, включително за плащания и споделяне на разнообразна информация, която, ако попадне в грешните ръце, може да ви навреди.

За да се предпазите от всичко това, има много различни варианти - да криптирате устройството си, да използвате виртуална частна мрежа или пък да прибегнете към използването на Blackphone. Има обаче една компания, искаща да направи нещо подобно с нов телефон, който бързо ще започне да набира преднина като вероятно най-защитеният смартфон на пазара. И то не само софтуерно, ами и хардуерно.

Става въпрос за Turing Phone на мултинационалната компания Turing Robotic Industries Corp. (TRI).

Вдъхновени от работата на математика Алън Тюринг, TRI смятат да дадат на света абсолютно сигурен телефон. Това е възможно поради начина, по който той работи.

Благодарение на децентрализираната технология за автентификация Turing Phone разпознава други устройства от същата марка и позволява обмяната на каквито и да е данни помежду им (включително и лични такива), без опасност от изтичане на информация и попадането ѝ в грешни ръце.

Turing Industries са подобрили логиката на идентификационно базираното криптиране - master ключа и уникалния частен ключ за криптиране са предварително (и анонимно) вградени в телефона. Това звучи доста удобно за компании, при които има голяма обмяна на данни между служителите.

Освен всичко останало Turing Phone е и много здрав. Той се явява първият Liquidmetal телефон. Направен е от едно парче Liquidmorphium - сплав от цирконий, мед, алуминий, никел и сребро, които заедно са по-здрави дори от стомана и титан.

Сплавта е много устойчива и позволява производство с почти нулева загуба. Turing Phone ще бъде предпазен от счупване, надрасквания и каквото още се сетите.

Все още няма обявени цени или точна дата на премиерата му. Все пак компанията производител, която е базирана в Сан Франциско и Шънджън, Китай, обещава, че ще го видим това лято.