„Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната“. Това обяви Браян Е. Нелсън, подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, по повод санкциите на известни българи по антикорупционния закон „Магнитски“. В петък Министерството на финансите на САЩ публикува нов списък със санкционирани български граждани. Сред тях са бившият главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, бившият финансов министър Владислав Горанов, лидерът на партията „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов, бившият главен изпълнителен директор на Александър Христов Николов и бившият енергиен министър Румен Овчаров.

По същия закон, през юли 2021 г. вече бяха наложени санкции на депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и издирвания по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия тогава беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Новите санкционни мерки включват още две фирми на Малинов, партията му „Русофили за възраждане на Отечеството“, движението му „Русофили“, както и фирмата на Горанов „Трилема Консултинг“. Горанов е санкциониран за

подкупи в сферата на хазарта

и връзки със санкционирания Пеевски. Овчаров е уличен в корупция, свързана със сделки с ядрената централа в Козлодуй, за което са санкционирани и двама от бившите ѝ директори. За Малинов е посочено, че е подкупил съдия. „Нямам офшорни сметки. Нямам 5 млн. лв. Нямам фирми, които да правят бизнес с „Козлодуй“. Това са лъжи“, каза бившият енергиен министър Румен Овчаров. „Това са анонимки, пускани срещу мен, а те не са малко. Без значение, че тази анонимка е доказано, че е фалшива. Отвратен съм. От тези хора може да се очаква всичко“, обясни пък Иван Генов, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш депутат от БСП. „Нямам представа за какво става въпрос. Аз съм бил изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ преди 11 - 12 години. В мотивите, които видях, са написани някакви небивалици“, каза и Александър Николов, бивш зам.-шеф на АЕЦ „Козлодуй“. „Мисля, че българската правна система беше категорична в подкрепа на съдията. Това е претоплена манджа и тя е приключила“, защити се Малинов. Санкциите ще доведат до замразяване на техни активи в САЩ, както и забрана на транзакции с тях на практика от всички финансови институции в света, които работят с американския долар. Успоредно с наложените по „Магнитски“ нови американски санкции на Горанов, Овчаров, Малинов, Николов и Генов, Великобритания пък санкционира Пеевски, Желязков и Божков по силата на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията.

Какво всъщност е законът „Магнитски“?

Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна корупционна схема и който умира при неизяснени обстоятелства в руския следствен арест. Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Браудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като „враг номер 1 на Путиновата държава“. През 2007 година неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци. В помощ на Браудър се притичва адвокатът Сергей Магнитски, който в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни. През 2008 година самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци. Прекарва почти една година в следствения арест, където здравословното му състояние сериозно се влошава. Впоследствие Магнитски умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 г. Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Освен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени. Малко след това американският сенатор Бенджамин Кардин подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон „Магнитски“. Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и налагане на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка със санкционираните лица фигурират само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски. През 2016 година е приет изцяло нов вариант на закона, който вече не се отнася само до Русия. Новият закон дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани санкции например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. В отговор на първия закон „Магнитски“ Русия прие през 2012 свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия – по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина.

Санкции

Първоначално законът „Магнитски“ налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. По-късно американските конгресмени решават законът да разшири обхвата си и да санкционира нарушители по целия свят. Днес „Магнитски“ позволява на САЩ да налага санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица, които – според американската администрация – нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция в целия свят. Какви реално са последствията? Налага се конфискуване или замразяване на банкови сметки и транзакции на санкционираните лица и техни близки. Като това се отнася не само до авоари на територията на САЩ, но и по целия свят, ако те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция. До момента по „Магнитски“ са санкционирани 11 българи, които са представители или на политическия живот, или на бизнеса. Списъкът обаче далеч няма да е окончателен.