Кремъл е имал план за дестабилизиране на Молдова като направи преврат с участието на въоръжени наемници. Заради пораженията във войната с Украйна обаче този план се е провалил. В понеделник президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия в заговор за сваляне на прозападното правителство в страната. Тя заяви, че Русия има план да използва престъпници и чуждестранни саботьори, за да "смени законното правителство“ на Молдова "с нелегитимно правителство, контролирано от Руската федерация, за да спре процеса на интеграция в ЕС“, пише The Wall Street Journal, цитиран от "Фокус".

Атаки от въоръжени саботьори

"Следващата Украйна"

вдигнала два изтребителя

Русия може да разшири обхвата на действията си извън Украйна

Това заяви пред Българското национално радио посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко. “Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави”, каза той.

“Има всички опасения, че едно такова нещо е било задействано. Това показва и потвърждава още веднъж, че намеренията на Русия по отношение на съседите й са еднозначни и в исторически, и в съвременен аспект. Те свидетелстват, че Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави, организации на различни бунтове, акции, провокации и т.н.”.

Той е убеден, че планове на Кремъл като този в Украйна, съществуват и по отношение на всички съседни на Русия територии.

“Това произтича от логиката на поведение на Руската държава и престъпната клика на Владимир Путин, който повтаря в своите действия, които познаваме много добре от 30-те години на миналия век – имам предвид Хитлер и неговата клика, които са провеждали една завоевателна политика в Европа и не само в Европа”, каза още той.