Министърът на правосъдието на Бразилия поиска от федералната полиция да разследва съобщенията, че бившият президент Жаир Болсонаро се е опитал да внесе незаконно бижута на стойност 3,2 млн. долара, подарени от Саудитска Арабия, докато данъчните служители проверяват втори подарък на бижута.

Крайно десният бивш президент е изправен пред все повече въпроси относно бижутата, след като вестник "Естадо де Сао Пауло" съобщи в петък, че митнически служители са спрели помощник на бившия му министър на мините и енергетиката Бенто Албукерке да ги внесе в Бразилия след официално пътуване през октомври 2021 г., без да плати необходимото вносно мито.

Според изданието, служители от администрацията на Болсонаро са се намесвали поне осем пъти, за да се опитат да убедят митничарите да освободят диамантените бижута - огърлица, пръстен, часовник и чифт обеци от швейцарската луксозна къща Chopard - които са били подарени на съпругата на президента. Болсонаро отрича да е извършил нарушение.

"Обвиняват ме за подарък, който нито съм поискал, нито съм получил. Не е имало никакви незаконни действия от моя страна", заяви той пред CNN Brasil в събота от Съединените щати, за където замина два дни преди наследникът му от левицата Луис Инасио Лула да Силва да встъпи в длъжност на 1 януари.

Скандалът се задълбочи в понеделник, когато бразилската данъчна агенция заяви, че е започнала собствено разследване във връзка със съобщенията, че делегацията на Албукерке е влязла в страната с втори, неоткрит досега комплект бижута, също подарък от саудитското правителство. Албукерке споменава втория комплект бижута - часовник и писалка, също произведени от Chopard - в интервю за Estado de Sao Paulo.

"Инцидентът може да представлява нарушение на митническото законодателство за недеклариране на стоки и неплащане на необходимите мита", се казва в изявление на данъчната агенция, която обещава да предприеме "всички необходими мерки" за прилагане на закона.

Бразилските медии съобщават, че вторият комплект бижута е бил предаден в официалната колекция на президентския дворец на 29 декември 2022 г. Съгласно бразилското законодателство, пътниците, които влизат в страната със стоки на стойност над 1000 долара, са длъжни да ги декларират. В такъв случай първото семейство е трябвало или да плати вносно мито за скъпоценностите, равно на половината от стойността им, или да ги предаде в колекцията на президентския дворец като официален подарък за нацията.