Властите в Германия са разкрили хакерска група, свързана с Русия, която е била насочена към повече от 600 жертви, включително британската здравна система.

 

Това е станало в рамките на операция, проведена съвместно с ФБР и Европейската полицейска агенция, предаде АФП.

 

Според полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е ръководила разследването, след продължително разследване миналата седмица служителите са извършили обиски на имоти в Германия и Украйна.

 

Мрежата е обвинена в "цифрово изнудване" и "компютърен саботаж"

 

и се твърди, че е насочвала към жертвите си софтуер за откуп, измъквайки от тях големи суми.

 

Първата ѝ голяма атака е срещу британската система за здравеопазване през 2017 г., а след това е насочена към широк кръг от компании и институции, твърдят германски служители.

В Германия сред целите му са били университетската болница в Дюселдорф и медийната група Funke, голям издател на вестници и списания.

Германските власти издадоха заповеди за арест на трима заподозрени организатори на групата, за които се твърди, че имат връзки с Русия, и за триото се провеждаше световно издирване.

 

В операцията са участвали и нидерландската и украинската полиция.

Случаят подчерта международния характер на кибератаките, както за извършителите, така и за жертвите, заяви висшият служител по въпросите на киберпрестъпността Маркус Хартман.

 

"Успехът на операцията обаче показва също, че ние, като правоприлагащи органи, сме способни да действаме на международно ниво."

През последните месеци много уебсайтове в Германия - от тези на компании до летища - бяха подложени на кибератаки, като понякога руски хакери бяха обвинявани за извършването им или за тяхното насърчаване.

 

Германия е в състояние на повишена готовност за онлайн саботажи, докато напрежението в отношенията с Русия нараства след нахлуването ѝ в Украйна.