Осемнадесет бивши състезатели от НБА бяха задържани и получиха обвинения заради измама с 4 милиона долара по Health and Welfare Benefit Plan – програма за здравно подпомагане на бивши и действащи играчи на асоциацията и техните близки.

Обнвиняемите са: Терънс Уилямс, Алън Андерсън, Антъни Алън, Дезири Алън, Шанън Браун, Уилям Байнум, Роналд Глен „Голямото бебе“ Дейвис, Кристофър Дъглас-Робъртс, Мелвин Ели, Джамарио Мун, Дариус Майлс, Милтън Паласио, Рубен Патерсън, Еди Робинсън, Грегъри Смит, Себастиан Телфеър, Чарлз Уотсън -младши, Антоан Райт и Антъни Вротен.

Те са подведени под отговорност за конспирация за извършване на здравни грижи и за дистанционна измама (измама чрез употреба на технически средства за дистанционна комуникация – телефон, интернет и др.).

Уилямс, 34-годишен родом от Сиатъл, който прекара четири сезона в НБА, беше описан като лидер на групата за подаване на неверни твърдения към програмата за здравеопазване на лигата, съобщиха федералните прокурори от Ню Йорк. Според тях той е осигурявал фалшиви фактури в подкрепа на измамните искове в замяна на комисионни, които възлизат на поне 230 000 долара, съобщиха властите.

Фалшивите медицински процедури, някои от които са определени на дати, когато играчите са били извън страната, били дошли от кабинет по хиропрактика, два стоматологични кабинета и уелнес, съобщиха властите.

Няколко от фалшивите фактури и формуляри за медицински предписания бяха забелязани, защото „те не са на бланки, съдържат необичайно форматиране, имат граматически грешки“, пише в обвинителния акт.

„Голямото бебе“Дейвис е сред най -известните от обвиняемите. Висок 204 см и тежък около 140 килограма, той беше любимец на феновете и член на последния отбор за световна титла на „Бостън Селтикс“ през 2008 г.

Телфеър пък беше известен, преди дори да стъпи на професионалния терен. Той бе един от най-известните гимназиални играчи на своето време и 13-ият избор на Портланд Трейл Блейзърс в драфта на НБА през 2004 г.

Миналия месец бившите играчи на НФЛ Клинтън Портис, Тамарик Вановър и Робърт Маккюн се признаха за виновни за ролята си в схема в национален мащаб за измами в здравеопазването и могат да бъдат изправени пред години затвор, съобщи американското министерство на правосъдието.

Тримата признаха, че са измамили програма на НФЛ, създадена за възстановяване на медицински разходи, които не са покрити от застраховка, за пенсионирани играчи и техните семейства, съобщи Министерството на правосъдието.