Ралф Файнс в „The Grand Budapest Hotel“

С най-много номинации за „Оскар" тази година са „Birdman" и „The Grand Budapest Hotel" - по девет, въпреки че предварително се очакваше „Бърдмен" да е безспорен фаворит пред всички останали кандидати. Голямото разочарование е за филмите „Selma" и „Gone Girl", които бяха натоварени с много по-високи очаквания.
Може би най-голямата изненада и безспорно признание е за френската актриса Марион Котияр, включена в категорията за най-добра женска роля. Името й почти не присъстваше в предварителните сметки. Очакванията бяха, че тук ще попадне Дженифър Анистън за ролята си в „Cake". В същото време няма никаква изненада за Мерил Стрийп. Тя е номинирана за 19-и път, този път за поддържаща женска роля, което доведе и до припомнянията, че тя вече е с повече номинации от Катрин Хепбърн и Джак Никълсън. В графата с рекордите попадна и британският оператор Роджър Дийкинс, който има най-много номинации в цялата история на категорията си: тази година те станаха 11.
Разочарован би трябвало да е Джейк Гиленхал, за когото беше сигурно отличието в главната мъжка роля, и Клинт Истууд - за режисура. За голям пропуск се смята „изпускането" на анимационния „Lego". Екипът на „Gone Girl" вероятно също е бил неприятно изненадан с една-единствена номинация за главна женска роля на Розамунд Пайк. Големите късметлии са Робърт Дювал и Лора Дърн. И двамата се смятаха за аутсайдери в категориите си за поддържащи роли.
И този път сред най-коментираните теми е тази за представителството: оказва се, че само за втори път в рамките на почти двадесет години 20 от номинациите са за бели актьори. Така за последен път е било и през 2011 г. според статистиките на „Холивуд рипортър". Британският актьор Дейвид Ойелоуо не беше отличен за ролята си на Мартин Лутер Кинг в „Selma", както и режисьорката Ава Дюверне. Според изданието шансовете на филма са били сериозно помрачени от миналогодишния голям успех на „12 Years a Slave". Но причината вероятно е в една друга статистика: средната възраст на членовете на академията е 63 г., 94% са бели и 77 на сто - мъже.
Някои критици смятат, че филмът на Пол Томас Андерсън „Inherent Vice" е силно подценен, а „American Sniper" - силно надценен. Брадли Купър получи третата си номинация, но преобладаващите коментари са, че изпълнението му в „American Sniper" по никакъв начин не може да се сравни с класата на Джейк Гиленхал в „Nightcraweler" или Тимъти Спол в „Mr. Turner".  Наградите ще се връчат на 22 февруари.

Най-добър филм

„American Sniper" (САЩ)
„Birdman" (САЩ, Канада)
„Boyhood" (САЩ)
„The Grand Budapest Hotel" (Великобритания, Германия, САЩ)
„The Imitation Game" (Великобритания, САЩ)
„Selma" (Великобритания, САЩ)

„The Theory of Everything" (Великобритания)
„Whiplash" (САЩ)

Най-добър режисьор

Алехандро Гонсалес Иняриту за „Birdman"
Ричард Линклейтър за „Boyhood"
Бенет Милър за „Foxcatcher"

Уес Андерсън за „The Grand Budapest Hotel"
Мортън Тилдъм за „The Imitation Game"

Най-добър актьор

Стив Карел за „Foxcatcher"
Брадли Купър за „American Sniper"
Бенедикт Къмбърбач за „The Imitation Game"
Майкъл Кийтън за „Birdman"
Еди Редмейн за „The Theory of Everything"

Най-добра актриса

Марион Котияр за „Deux jours, une nuit" („Два дни, една нощ")
Фелисити Джоунс за „The Theory of Everything"
Джулиан Мур за „Still Alice"
Розамунд Пайк за „Gone Girl" 
Рийз Уидърспуун за „Wild"

Оригинален сценарий

„Birdman"
„Boyhood"
„Foxcatcher"
„The Grand Budapest Hotel"
„Nightcrawler"

Най-добра анимация

„Big Hero 6" (САЩ)
„The Boxtrolls" (САЩ)
"How to Train your Dragon 2" (САЩ)
„Kaguya-hime no Monogatari" („Приказката за принцеса Кагуя") (Япония)
„Song of the Sea" (Ирландия, Дания, Белгия, Люксембург, Франция)

Най-добър чуждоезичен филм

„Ида" (Полша, Дания, Франция, Великобритания)
„Левиатан" (Русия)
„Мандарини" (Естония, Грузия)
„Тимбукту" (Франция, Мавритания)
„Диви истории" (Аржентина, Испания)

Най-добър документален филм

„Citizenfour" (Германия, САЩ)
„Last Days in Vietnam" (САЩ)

„Finding Vivian Maier" (САЩ)

„O Sal da Terra" („Солта на Земята") (Франция, Бразилия, Италия)
„Virunga" (Великобритания, Конго)

1_611_01България не успя да се пребори за номинация за „Оскар", но пък втори игрален филм с българско участие ще бъде прожектиран на 65-ото издание на Берлинския филмов фестивал „Берлинале" в секция „Панорама". Това ще е световната премиера на „Защо аз?", чийто сценарист и режисьор е румънецът Тудор Джурджу. Продуценти от българска страна са Борислав и Виктор Чучкови и Мария Методиева от „Чучков брадърс", а продукцията е осъществена с подкрепата на Националния филмов център и „Юроимаж". Тудор споделя, че още от 2005 година е искал да разкаже тази история, която е по действителен случай - за живота на румънския прокурор Кристиан Панаит, който през 2002 година се самоубива и това се превръща в медиен скандал, а Кристиан посмъртно става герой в борбата срещу корумпираната система. Кристиан е идеалист и желае да разплете случай, по който е обвинен в корупция негов висшестоящ колега. Търсейки истината, той навлиза в опасна зона, осеяна с изненадващи и болезнени разкрития. Във филма участват Емилиян Опря, Майкъл Константин, Михаел Василий, Дан Кондураке и Ливиу Пинтилеаска. „Много се радваме, че „Защо аз?" е селектиран в Берлинале. Работата ни по този филм с нашите румънски колеги беше удоволствие. Надяваме се, че ще успеем да го покажем и в българските кина, както и че българска телевизия ще има желание да го излъчи, защото историята на филма се развива в Румъния, но тя е напълно актуална за българската действителност през последните десет години и е напълно отговаря на състоянието на българския политически живот", споделя продуцентът Борислав Чучков.