Бялата бреза е изключително лековито дърво, което е много разпространено в България. За лечение с бяла бреза се ползват нейните листа и кора. Събирането на листата е хубаво да се прави през летните месеци - тогава те са напълно развити. През април и май соковете в растението се раздвижват, за да могат да разцъфнат пъпките - именно тогава е подходящият период да се сдобиете с кора от бяла бреза, ако се нуждаете от лековитите й сили.
Бялата бреза притежава силно изразено диуретично свойство. Притежава невероятно бърз ефект при разбиване на камъни в бъбреците. Листата на растението са богати на химичните вещества флавоноиди и именно те подпомагат успокоителното действие на бялата бреза върху гладката мускулатура. Лечебните свойства на това дърво се препоръчват и при лечението на различни видове отоци. Извлек от листата на брезата притежава силно антибактериално действие.
Билковите отвари от нея се прилагат ефикасно и при лечение на ревматизъм, ишиас, подагра, възпаления на бъбреците. Кората на това лечебно растение се ползва при симптомите на анемия, отоци, подагра, упорита кашлица. Извлек от нея може да бъде приеман и като противоотрова. За външно приложение се ползва за налагане на лапи при ревматични болки, упорити обриви и кожни лишеи.
За вътрешно приложение можете да си приготвите отвара по следния начин:
Сваряват се 2 супени лъжици от листата в половин литър вода за около 5 минутки (по време на варенето прибавете една щипка хлебна сода, за да се разтворят смолите). 
Приемайте по 120 мл 15 минути преди ядене. Отварата се препоръчва при проблеми с бъбреците и възпаления на отделителната система. Доказано помага и при атеросклероза и ишиас.