Скеч: Томас Джиани/BiT Новините

Все още не е стартирала процедурата по екстрадация на двамата задържани в София по обвинения, че са част от престъпната група на Георги Мартов-Мицубишито, съобщи BiT. Агенти на ДАНС арестуваха Михаил Петров и Радослав Павлов по искане на ФБР ден след като в Чикаго бяха задържани други 14 българи преди почти два месеца. Съдът в София пусна 41-годишния Михаил Петров под домашен арест, след като стана ясно, че страда от церебрална парализа и имал проблеми с уретера. "Не съм ходил до тоалетна от три дни", оплака се пред съда Петров, който видимо трудно се придвижваше.

36-годишният Радослав Павлов обаче остана в ареста, защото според съда можело да се предположи, че е съпричастен към престъпния бизнес. На изслушването за гаранция стана ясно, че и Павлов, и Петров са задържани в София след беседа с агент от ФБР, на която присъствал и български полицай.

"Тази среща беше просто беседа, за да споделя за българи, които са в САЩ", обясни пред съда Павлов.

Тази среща беше потвърдена по-късно и от документи, подадени от прокуратурата в съда в Чикаго. С помощта на специални разузнавателни средства са били засечени разговори между Павлов и сочения за тартор на бандата Георги Мартов-Мицубишито. Разследващите засекли и разговори между Михаил Петров и Мартов.

Според разследващите Павлов и Петров работили за Чикагската банда от 2011 до 2012 г. За този период групата точила банкови карти в Европа (Франция, Испания и Италия), Азия и Африка. Трети лица монтирали скимиращи устройства на банкоматите, снемали данните от картите и ги препращали у нас. От България данните били трансферирани в САЩ, където други хора клонирали картите и точили парите.

Американските власти имат 60 дни да подадат искане до българската прокуратура за екстрадацията на двамата, за да се присъединят към делото тук. От прокуратурата в София трябва да го изпратят в съда. „Имаше тогава искане за екстрадиция, което, ако не се лъжа, бе уважено от българския съд", заяви в отговор на наш въпрос заместник главният прокурор на България Борислав Сарафов.

Но осем дни преди крайния срок, който е 28 май, в Софийския съд няма такова искане, показа проверка на BiT Новините. Възможно е прокуратурата все още да не го е внесла, но има и вероятност американските власти да не са го изпратили но прокуратурата.

Междувременно съдия Валдез от Чикагския съд отказа да пусне под гаранция двама от арестуваните по обвинения за участие в престъпната група. В понеделник Данаел Йорданов поиска да бъде пуснат под гаранция или домашен арест срещу 20 хиляди долара кеш бонд, предложен от трето лице. Но съдията заяви, че освобождаването му от ареста може да стане срещу имот. Във вторник такъв предложи друг от заподозрените - Светослав Неделчев. Имотът обаче беше на стойност 50 хиляди дорара, а съдия Валдез каза, че за да се съгласи на гаранция, къщата трябва да е двойно по-скъпа - или над 100 хиляди долара. Така и Светослав Неделчев остава зад решетките.

ЕКИП НА BG VOICE