Британският орган за наблюдение на рекламата забрани две реклами на Toyota, защото оправдават шофиране, което не отчита въздействието върху околната среда, като постанови, че рекламите на SUV са създадени без "чувство за отговорност пред обществото".

Това е първият случай, в който Органът за рекламни стандарти (ASA) блокира реклама на SUV на основание нарушаване на социалната отговорност в контекста на околната среда.

Регулаторният орган забрани две реклами, пуснати за първи път в кампанията за 2020 г.: плакат и видеоклип, показан в социалните медии, в който десетки автомобили Toyota Hilux се движат през офроуд терен, включително река, докато глас зад кадър описва сцената като "един от истинските природни спектакли". След това автомобилите се качват на път и преминават през градска зона, преди самотен автомобил да влезе в алея, а гласът зад кадър продължава: "Toyota Hilux. Роден да броди". Плакатът показва два джипа на преден план, следвани от рояк други, които прекосяват скалист терен сред облак прах.

Жалбата е подадена от Adfree Cities - мрежа от групи, които се опитват да премахнат рекламата от обществените пространства. В партньорство с британската група за кампании Badvertising те твърдят, че рекламите оправдават вредно за околната среда поведение.

ASA постанови, че рекламите "одобряват използването на превозни средства по начин, който не отчита тяхното въздействие върху природата и околната среда ... те не са били подготвени с чувство за отговорност към обществото", предава БГНЕС.