Обявена и отменена е забраната за автомобили "Tesla" за районите на щаба на полицията и Държавна криминална полиция (ЛКА) в Берлин. Полицията се страхува от проблем със сигурността и поверителността, тъй като камерите на превозното средство на Tesla непрекъснато заснемат заобикалящата ги среда.

Необичаен екшън се разигра в Берлин след като берлинската полиция издаде забрана за автомобилите "Тесла" да влизат в полицейските участъци и нейните обекти и ден по-късно я отмени.

Забраната беше изпратена с вътрешно писмо до всички полицейски управления, защото се нараушава защитата на данните.

Според вътрешната наредба, превозните средства нямат право да се движат в полицейските участъци в Берлин и във всички нейни обекти, включително и паркоместа. Полицейското ръководство се страхува, че отделите могат да бъдат шпионирани.

Предистория:

Моделите автомобили на производителя "Tesla" са оборудвани с множество камери. Те правят постоянни видеозаписи на цялата среда на превозното средство. „Тези записи се съхраняват постоянно на сървъри на "Tesla", разположени в чужбина (Холандия)“, се казва във вътрешното полицейско писмо. Потребителите на марката автомобили няма как да разберат как става обработването на данните и за какво се използват.Причината за решението беше един репортаж на ZDF, за който стана известно на дирекцията на държавната полиция.Телевизионният репортаж цитира примери, според които съхранените данни "могат да бъдат поискани от заинтересовани страни без никакви проблеми".Освен всичко друго, е установено къде са разположени камерите на превозните средства: в горната част на предното стъкло, отстрани на B-колоните, в калниците и отзад. Експерт по системни данни за превозни средства, който проучва за TÜV и Dekra, наред с други неща, обяснява, че данните се записват не само няколко минути преди и след инцидент, но и постоянно. Той намира това за критично.

Говорителят на полицията Тило Каблиц информира:

Въпреки опасността от шпионаж, властите оттеглиха двадесет и четири часа по-късно забраната от сряда с обяснението, че писмото, което е изпратено до множество адреси все още не е в сила, а „служи само за повишаване на осведомеността“.

В момента няма обща забрана за влизане за определени превозни средства в полицейските участъци. Полицията обаче планира регулация за сигурност, която включва и автомобили с камери и компютърни системи.