Палестинските бойци разполагат с команден център в болница "Ал-Шифа" в Газа, заявиха от Белия дом, подкрепяйки ключово оправдание на Израел за военните му действия срещу болницата. "Хамас" и "Ислямски джихад" "управляват команден и контролен възел от Ал-Шифа в град Газа", заяви пред репортери Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, позовавайки се на източници от американското разузнаване.

"Те са складирали оръжия там и са готови да отговорят на израелска военна операция срещу този обект".

Изявлението на САЩ идва в момент, когато се засилва натискът върху Израел заради блокадата на обширния комплекс "Ал-Шифа", където според лекари пациентите и хората, търсещи подслон, са блокирани в ужасяващи условия. Според оценките на ООН вътре се намират най-малко 2300 души - пациенти, персонал и разселени цивилни - които може би няма да успеят да избягат поради ожесточените боеве от обекта, където запасите са почти изчерпани.

Израел заявява, че не се цели в самата болница, но се е зарекъл да унищожи "Хамас" в отговор на атаките от 7 октомври, при които загинаха около 1200 души, предимно цивилни, а 240 заложници бяха отведени в Газа.

Министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" Ивица Газа твърди, че в резултат на безмилостните атаки на Израел са загинали 11 320 души, също предимно цивилни, включително хиляди деца. Съдбата на Ал-Шифа се превърна в основен акцент на продължаващата повече от пет седмици война.

Израел настоява, че трябва да защити гражданите след най-тежкото нападение в 75-годишната история на страната. Критиците на Израел обаче посочват, че блокадата и почти безмилостната бомбардировъчна кампания са нанесли поражения на изстрадалото цивилно население в Газа.