сн. „Позитив мийд“

Светла Аршинков

Базедовата болест е най-честата причина за повишена функция на щитовидната жлеза. Тя е комплексно автоимунно заболяване, което се характеризира с увеличена щитовидна жлеза, или т. нар. токсична гуша, с интензивност в производството на щитовидни хормони. Както всички автоимунни заболявания, и базедовата болест се проявява предимно при жените, като съществено значение има фамилната обремененост. За отключване на заболяването роля имат психотравми в миналото, както и продължително във времето повишено нервно напрежение.

Първи клинични прояви са повишена нервност, безсъние, сърцебиене, влажна и топла кожа, загуба на тегло, лесна умора, треперене на ръцете, трудно преглъщане. Ясно изразен симптом е увеличената щитовидна жлеза - гушата. Често срещан симптом е изпъкване на очните ябълки. Рядко по кожата на крайниците могат да се образуват надигнати плаки с рязък ръб, подобно на „портокалова кора".

По принцип лечението на дифузната неусложнена токсична гуша при базедова болест е медикаментозно. То може да доведе до трайна ремисия за период средно от 2-2.5 г. До хирургична намеса се стига при чести рецидиви, при много големи гуши, при образуване на възли, които притискат съседните структури или при които има съмнение за злокачествено израждане, при непоносимост към оралното лечение или изява на нежелани странични ефекти.

Заболелите от базедова болест са много чувствителни, неспокойни, лесно променят настроението си, лесно се възбуждат. Дишането е учестено, понякога имат задух, смущение в менструацията. Кожата им е влажна, обилно се потят, често имат усещане за топлина. С напредването на болестта те стават малокръвни, изгубват гласа си, а жените и менструацията си, силно отслабват, лесно заболяват от други страдания, особено инфекциозни.

Още Дънов е предписал рецепти при появата на тази болест. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка смес от 1 кг чист пчелен мед и 250 г честа бяла борова смола - на водна баня се вари 10 минути и като изстине, се изсипва в подходящ буркан. Друго средство, което помага, е пак в същите часове по 1 бучка захар с 15 капки сироп от малки орехчета - 1 кг малки орехчета без формирани ядки и 1.5 кг ситна захар се нареждат в подходящ буркан: един ред орехчета, един ред захар, като най-горният пласт е от захар, и то с дебелина 6 см, за да не вкисне. Така стои на слънце 40 дни.

Десет минути след едно от горните средства да се изпива 1 чашка от 75 г отварата от агримония, борови връхчета, исландски лишей, мента пиперита, изправен повет - клематис ректа (цвят), орехови листа, спирея (цялата билка с корена) и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимонов сок по вкус.