Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че очаква Иран да се опита да нанесе удар по Израел в краткосрочен план. Той предупреди Техеран да не атакува".

"Не искам да навлизам в поверителна информация, но очакванията ми са това да стане по-скоро рано, отколкото късно", заяви каза американският президент, предаде АФП.

Запитан какво е посланието му към Иран относно нанасянето на удар по Израел, Байдън отговори: "Не го правете".

"Ние сме посветени на защитата на Израел, ще подкрепяме Израел, ще помагаме за защитата на Израел и Иран няма да успее", подчерта той.

Техеран се закани да отвърне на израелски удар на 1 април, който изравни със земята иранска дипломатическа сграда в Дамаск, убивайки седем членове на елитната Революционна гвардия, включително двама генерали.

По-рано тази седмица Си Ен Ен съобщи, че според двама души, запознати с американското разузнаване по въпроса, иранска атака срещу Израел вероятно ще бъде извършена от ирански марионетни сили в региона, а не директно от Иран.

Според източниците Техеран се опасява от драматична ескалация на бойните действия и не иска да дава повод на САЩ или техните съюзници да атакуват директно Иран.