Президентът на САЩ Джо Байдън не се лекува от болестта на Паркинсон, заяви говорителката му след съобщенията, че експерт по това заболяване е посетил Белия дом осем пъти.

Според в. "Ню Йорк Таймс" списъците на посетителите в Белия дом показват, че д-р Кевин Канард, невролог, който специализира в областта на двигателните разстройства и наскоро публикува статия за болестта Паркинсон, е посетил Белия дом осем пъти от миналото лято до пролетта на тази година.

"Лекуван ли е президентът от Паркинсон? Не. Лекува ли се от Паркинсон? Не, не се лекува. Приема ли лекарства за Паркинсон? Не“, заяви на брифинг прессекретарят Карин Жан-Пиер.

Въпросите за здравето на президента и кандидат за втори мандат станаха още по-настойчиви след злополучния му първи дебат с Доналд Тръмп. Байдън заяви решимост да остани в надпреварата в писмо до демократите в Конгреса. 

Засега президентът не е подложен на силен външен натиск. Според изявление на Белия дом съюзниците от НАТО, които се събират на среща на върха във Вашингтон тази седмица, не са изразили безпокойство относно лидерството на президента на САЩ Джо Байдън въпреки катастрофалното представяне в предизборния дебат.

"Въпросът предполага схващането, че те трябва да бъдат уверени в американското лидерство и в ангажираността на президента Байдън, а аз не вярвам, че случаят е такъв. Ние изобщо не долавяме никакви признаци за това от нашите съюзници“, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.